Tippek

Gyűjtőoldal segíti a magyarok digitális készségeinek fejlesztését

digitális

Az Európai Unió támogatásával megvalósult digitaliskeszsegek.hu a készítők reményei szerint jó iránytűként szolgál majd azoknak, akik fejlődni, tanulni szeretnének.

A legfrissebb Digital Decade riport korántsem festett biztató képet a magyar 16-74 év közötti lakosság digitális készségeiről. Hazánkban a felnőttek mindössze fele rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól, és a 80 százalékos uniós célkitűzéstől, amelyet 2030-ig kellene elérni. Az Unió jelentésében azt javasolta Magyarországnak, hogy helyezzen nagyobb hangsúlyt a digitális készségek fejlesztésére, különös tekintettel a felnőttek digitális képzésekbe való nagy arányú bevonására.

Az IVSZ a Koalíció a digitális készségfejlesztésért és munkahelyekért hazai koordinátoraként azért is hozta létre az Európai Unió támogatásával, a CEF-programhoz tartozó digitaliskeszsegek.hu gyűjtőoldalt, hogy a karrierváltók vagy digitális készségeiket fejleszteni vágyó szakemberek könnyebben megtalálhassák a lehetőségeket.

A digitaliskeszsegek.hu képzéseket listázó oldalán számos térítésmentesen igénybe vehető kurzus is megtalálható – a DigitalTech EDIH kurzusai a kkv-k vagy a közszféra szervezeteinek munkavállalói számára elérhetők, a LevelUp jellemzően angol nyelvű képzései minden érdeklődő számára nyitottak.

A képzéseken kívül a weboldalon az oktatáshoz kapcsolódó pályázati lehetőségeket, készségfejlesztéssel kapcsolatos híreket, stratégiákat is rendszeresen közzé tesznek.

A gyűjtőoldalra a szerkesztők szívesen látják a digitális készségfejlesztéssel kapcsolatos híreket és további kurzusokat a digitaliskeszsegek@ivsz.hu e-mail-címen.

Forrás: BITPORT


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

stem

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára.

A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

Első alkalommal jelentkezhetnek a hazai informatikai képzésben részt vevő hallgatók a K&H STEM pályázatra, ahol a fiatal IT tehetségek tudományos dolgozatukon keresztül lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák innovatív megoldásaikat, akár új, szokatlan, kreatív ötleteiket. „Az innováció és a szakmai fejlődés kulcsfontosságúak a jövő generációjának felkészítésében. Mi, a K&H-nál az innováció élvonalába tartozó megoldásokra, a technológiai fejlesztésekre és a jövőálló tudásra, fejlődésre fókuszálunk. A K&H STEM díjjal pedig most szeretnénk elismerni és lehetőséget adni azon fiatal tehetségeknek, akik az IT területén ugyanezt a folyamatos fejlődést és innovációt képviselik, hogy megcsillogtathassák egyedi, innovatív gondolkodásmódjukat, és akik ily módon is példaként állhatnak a többiek előtt” – tájékoztatott Ozorai Dénes, a K&H IT vezetője. A nyertes pályázók összesen közel 2 millió forint díjazásban részesülnek és akár részt is vehetnek valódi, értékteremtő piaci megoldások fejlesztésében, a K&H hazai és nemzetközi IT csapatának innovatív, technológiai projektjein keresztül.

„Az erős technológiai háttér ma már mindenhol jelen van – legyen szó akár az ügyfelekkel való biztonságos kommunikációról, a kontinensek között századmásodpercek alatt átfutó pénzügyi tranzakciókról vagy a biometrikus azonosítással indított vállalati banki megbízásokról. Annak érdekében, hogy mindezekhez könnyen használható, innovatív digitális megoldásokat tudjunk nyújtani, ma már a K&H nemcsak pénzügyi szervezetként, hanem egy IT szervezetként is működik, inspiráló feladatokkal és tapasztalt szakemberekkel”

– tette hozzá a szakember.

„Tulajdonképpen egy nagyvállalati IT műhelyről van szó, ahol az első ránézésre akár különösnek is tűnhető ötletekből olyan újítások születhetnek végül, mint Kate, az ország egyetlen hangalapú pénzügyi asszisztense vagy a szintén piacon egyedüli K&H digitális SZÉP kártya. Így arra bíztatom a hallgatókat, hogy nyugodtan gondolkodjanak szokatlan megoldásokban – akár a pénzügy világától elsőre távolinak tűnő IT területeken is – mutassák meg, miben igazán jók, mi érdekli őket a legjobban, hiszen egy kreatív, újító, nehezen megvalósítható ötlet kidolgozása során megszerzett tapasztalat által lehet valaki igazán egyedi és inspiráló szakember”

– hangsúlyozta Ozorai Dénes a pályázat kapcsán.

A pályázatra ezért nagyon széles témakörben, összesen nyolc szakterülethez kapcsolódóan jelentkezhetnek a hallgatók, az AI és fintech technológiától a felhőalapú megoldásokon át az adatelemzésig. A pályázatokat két, alap- és mesterképzés kategóriában lehet benyújtani 2024. október 31-ig. Bővebb információ ezen a linken található.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Rövid útmutató a szúnyogháló szereléséhez

szúnyogháló szerelése

A szúnyoghálók többségének felszerelése minimális kézügyességgel és műszaki érzékkel aránylag könnyen megvalósítható, de ha mégsem boldogulnál vele, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben megpróbálunk ehhez segítséget nyújtani.

Fix keretes szúnyogháló felszerelése

Ha megnézed a Lakberbazár szúnyogháló kínálatát, akkor láthatod, hogy a fix keretes szúnyoghálónak két nagy csoportja létezik. Vannak az úgynevezett kallantyús, valamint a csavarral történő rögzítésűek.

Az előbbi felszerelése lényegesen egyszerűbb: be kell helyezni az ablakba, rá kell fordítani a rögzítőkallantyúkat, és máris fent van. A másik esetében viszont a szerelés előtt át kell fúrni a szúnyogháló keretét azokon a helyeken, amelyeket ideálisnak vélsz a biztonságos rögzítéshez. Ezután pedig a csavarokat bele kell tenni a furatokba, és a keretet fel kell csavarozni kívülről az ablak tokjára.

Hogy ehhez mennyi csavar lesz szükséges, azt leginkább a háló mérete határozza meg. Ha egy kisebbről van szó, akkor elég lehet oldalanként egy-egy csavar, amennyiben viszont egy nagyobbról, akkor akár 8-12 darab csavar is kelleni fog majd a rögzítéshez.

Fentről lefelé húzható rolós szúnyogháló szerelése

Ez a típus már valamivel több figyelmet és hozzáértést igényel, de ha van már némi gyakorlatod a különböző tárgyak összeállításában és szerelésében, akkor nem okozhat számodra problémát.

Első lépésként a síneket óvatosan húzd rá a szúnyogháló tokjának két végén lévő műanyag oldal végére, és a korábban már kifúrt lyukakon keresztül a csomagban kapott csavarokkal rögzítsd az elemeket egymáshoz!

Következő lépésként fordítsd át a szúnyoghálót úgy, hogy a tok alul legyen! Majd a sínbe óvatosan rakd bele az alsó akasztóelem műanyag “T” idomját, és rögzítsd csavarokkal! Tulajdonképpen ennyi lenne az összeszerelés, ezután már csak annyi dolgod maradt, hogy az ablaktok külső részére felszereld a szúnyoghálót.

Ehhez viszont szükség lesz egy másik személyre is. Egyrészt azért, mert így sokkal biztonságosabb, másrészt pedig a szerelés is könnyebben megy majd. Amíg ugyanis ő odatartja a keretet az ideálisnak vélt helyre, te fel tudod csavarozni az ablak tokjára.

Oldalra húzható rolós szúnyogháló szerelése

Ennek a típusnak az összeszerelése a fentebb ismertetett módon történik, annyi különbséggel, hogy ebben egy mágnescsíkot tartalmazó elem van és nem akasztó.

Ami pedig a felszerelését illeti, először a felfogatást könnyítő műanyag idomokat kell a szúnyogháló tokján és a mágneses elemen lévő „T”-horonyba behúzni. Az ezekben lévő furatokon keresztül pedig a szúnyogháló már felszerelhető a kívánt helyre.

Ha még a fentebb leírtak után sem érzed a késztetést arra, hogy szúnyoghálót szerelj fel, akkor jobban teszed, ha inkább szólsz egy szakembernek.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Az örök tavasz szigete tökéletes terep a túrázáshoz

tenerife túraútvonalak

Ha már sokat ültél a számítógép előtt, és a legaktívabb mozgást a klaviatúra és az egér használata jelenti számodra, itt az ideje egy kicsit kimozdulni. A túrázás remek lehetőség fantasztikus élmények szerzésére, méghozzá oly módon, hogy a tested is hálás lesz érte.

Nem máshova invitálunk, mint Tenerifére, amely ugyan strandjairól híres, de rengeteg túraútvonalat is kínál az aktív pihenésre vágyó vendégeknek. A Kanári-szigetek legnagyobbikán egész évben kellemes az éghajlat, ahol mindig zavartalanul lehet túrázni.

A Wanderers bemutatja Tenerife legszebb túraútvonalait, amelyeket nem érdemes kihagyni, ha a szigeten jársz. Kaktuszokkal fogsz találkozni, szubtrópusi növényekkel borított ösvényeken haladhatsz, a vulkánoktól az esőerdőkig mindennel megismerkedhetsz. Most nézzük meg a sziget egyik legismertebb túraútvonalát!

Az elfelejtett falu, Masca

Masca egy hangulatos hegyi kisváros, amelynek mindössze 150 lakosa van. Nagyszerű célpont a kiránduláshoz, mivel ez az egyik legszebb település az egész Kanári-szigeteken belül. Sziklák, szakadékok, óceán, pálmafák, hegyvidéki táj és jellegzetes épületek fogadják a látogatókat.

Fehér házak csücsülnek a hegy lejtőin, amelyek közül rengeteg az elhagyatott, mivel elköltöztek korábbi lakói. A legenda szerint a kalózok tanyája volt ez a hely, mivel belátható az óceán, könnyen észrevették, ha meg akarták támadni a hajójukat.

Mascába autóval és busszal is fel lehet jutni, innen további gyalogút vezet a mascai völgybe. Feketehomokos tengerpartra visz a túra, de előre kell foglalni, és a szabályokat be kell tartani, különben nem engednek elindulni se.

Pihenni is tudsz Tenerifén

Nem szükséges az egész szabadságodat kemény túrákkal tölteni, hiszen itt minden adott a nyugodt, kellemes pihenéshez is. A csodálatos strandok mellett hólepte hegycsúcsok is övezik a szigetet, de buja erdők, vulkánok és lenyűgöző sziklák is vannak.

Ha élményekre, felfedezésekre vágysz, Tenerifén sok izgalmas kis falut is találsz, ahol a helyi múzeumokban megismerkedhetsz az itteni művészi alkotásokkal. A sziget a világ egyik legnagyobb karneváljának is otthont ad.

Strandolj meghitten, vagy akár zsúfolt helyeken!

Tenerife fő turisztikai központját a déli partszakasz jelenti, ahol homokos strandok nyújtanak szórakoztató, látványokban gazdag és egyben pihentető szabadidős tevékenységet. Ha ahhoz van kedved, hogy csak süttesd magad a napsugarak kellemes melegében, keress csendesebb, visszafogottabb strandot!

Barátságos kis öblöket is találsz, amely a hullámoktól védve van. De ha szereted az élettel teli, mozgalmas nyaralást, akkor maradj a városi központok közelében elhelyezkedő strandokon, ahol sok más turistával fogsz találkozni.

Tenerife az a hely, ahol télen is nyaralhatsz, nem csupán nyáron, hiszen itt mindig csodálatos idő van. Izgalmas látnivalókat találsz, kirándulhatsz, felfedezheted a sziget természeti szépségeit. Ráadásul itt található a világ legjobbjai közé sorolt aquapark és állatkert is.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss