Egészség

Influenszereket akartak rávenni vakcinával kapcsolatos álhírterjesztésre

Francia és német influenszerek állítják, hogy egy orosz kapcsolatokkal rendelkező brit PR-ügynökség pénzt ajánlott nekik azért, hogy saját csatornáikon azt híreszteljék, a Pfizer-vakcinák halálesetek százaiért felelősek – írja a Guardian.

Az egész mögött álló Fazze nevű ügynökség Londonban bejegyzett székhelyén valójában nem volt ott a cég, a hír megjelenésekor pedig leállították a weboldalukat, és az Instagram-fiókjukat is privátra állították. A LinkedIn alapján a Fazze Moszkvából származik, és gyakran dolgozott egy orosz vállalkozónak is.

A beszámolók szerint tört angollal kérték arra az influenszereket, hazudjanak a vakcinákról például olyat, hogy a Pfizer halálozási aránya háromszor akkora, mint az AstraZenecáé, és ehhez egy gyanús jelentést is küldtek, ami szerintük alátámasztja az állítást. A jelentés orosz hekkerekhez köthető.

Az ügynökség külön megkérte, hogy mindenki tegye fel azt a költői kérdést, “miért vásárolnak a kormányok olyan vakcinát, ami az emberek életére veszélyes”, és szerették volna elkerülni a reklám vagy szponzorált tartalom megjelölést is.

A francia sajtó jelezte azt is, hogy feltűnő a hasonlóság a Fazze üzenete és az orosz Szputnyik-V hivatalos Twitter-fiókjának kommunikációja között.

Forrás: HVG

Friss