Egészség

A legkoszosabb home office eszköz egyértelműen az egér

Ötször annyi baktérium van rajta, mint egy konyhai mosogatóban.

A Cinch Home Services által nemrégiben készített tanulmány kiszámította egy átlagos otthoni irodában lévő baktériumok mennyiségét, hogy kiderüljön, a távmunka növekedése a tavalyi COVID-19 korlátozások idején hogyan befolyásolta a kórokozók terjedését. Sajnos kiderült, hogy az egér egy remek baktérium-telephely.

A kutatók a szokásos otthoni irodai eszközök, például billentyűzetek, számítógép-egerek és monitorok felületéről vettek mintát, hogy kiszámítsák, mennyi baktérium található az átlagos otthoni irodák különböző felületein.

A tanulmány szerint a számítógépes egér volt a legpiszkosabb otthoni irodai eszköz, átlagosan 4 millió kolóniaképző egységgel (CFU) 10 négyzetcentiméterenként. A CFU a mikroorganizmusok számát jelenti a vizsgálati mintában. Más szóval, egy számítógépes egéren ötször annyi baktérium van, mint egy konyhai mosogatóban, amelyben 0,734 millió CFU-t találtak 10 négyzetcentiméterenként.

A headset végzett a második helyen 2,48125 millió CFU-val 10 négyzetcentiméterenként, majd a számítógép monitora következett 2 millió, a billentyűzet 1,6875 millió baktériummal.

„Bár nem minden detektált baktérium káros, de sok minden bizonnyal az. Számos mintában Gram-negatív pálcika baktériumok voltak jelen, amelyek 90-95 százaléka is káros lehet az emberre. Ez a baktériumtípus bárhol megtalálható, és rezisztenciát tud kialakítani az antibiotikumokkal szemben. Az ilyen típusú baktériumokra közé tartozik például az E. coli és a kolera kórokozója is. Ez nem ok a pánikra, de talán arra igen, hogy rendszeresebben mossunk kezet és tisztítsuk meg a felszerelést”

– írta a tanulmány.

A jelentés azt is megállapította, hogy az emberek 23 százaléka nem tisztította meg a billentyűzetét a COVID-19 kezdete óta. Azt is megállapította, hogy az esetlegesen jelenlévő kórokozók mennyisége ellenére 10-ből 9 ember még mindig az íróasztalánál eszik naponta legalább egyszer, miközben a távmunkások 69 százaléka szerint a munkakörnyezetükben potenciálisan megtalálhatók a kórokozók.

Forrás: Computerworld

Friss