Egészség

Beadták a BioNTech rák elleni vakcináját az első betegnek

Óriási áttörést jelenthet a rák elleni küzdelemben a koronavírus elleni védőoltás kapcsán megismert német BioNTech új oltóanyaga.

Megkapta az első beteg a koronavírus-elleni mRNS-alapú oltás kifejlesztésében is élenjáró – a Pfizerrel együttműködő – BioNTech rák elleni vakcináját. A páciens melanómában szenved. 120 emberen tesztelik majd a készítményt.

Boldogkői Zsolt genetikus, virológus az RTL Klubnak elmondta: a vakcinával arra stimulálható az immunrendszer, hogy ismerje fel a ráksejteket. Az egyelőre egyetlen tesztalany késői stádiumú páciens, megvizsgálják, van-e a készítménynek mellékhatása, hatásos-e egyáltalán, majd fokozatosan egyre több embert vonnak be a próbákba.

A szakember úgy látja, ez hatalmas előrelépés, még akkor is, ha ez a konkrét termék csak a bőrrák ellen lenne hatásos. Úgy látja, ha a szer működik, jóval hamarabb kerülhet a betegekhez, mint amire korábban számítani lehetett. Akár 2-3 év múlva is használható lesz, holott korábban inkább a 7-8 tűnt reálisnak. A koronavírus-járvány azonban felgyorsította az engedélyezési folyamatokat.

A vakcina működésének az az alapja, hogy az mRNS felhasználásával szinte programozható, hogy bizonyos sejtek mit tegyenek. A BioNTech eredetileg a rák ellen dolgozta ki a módszert, csak közbejött a járvány. Hogy a dolog működőképes, azt a mai tudásunk szerint meggyőzően bizonyítja a koronavírus elleni oltás hatásossága.

Forrás: HVG

Friss