Egészség

Az Európai Gyógyszerügynökség új vakcinát vizsgál

A francia Vidprevtyn vakcina ugyanazt a technológiát alkalmazza, mint a gyártó influenza elleni egyik oltóanyaga.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a francia Sanofi gyógyszeripari vállalat koronavírus ellen kifejlesztett, fehérjealapú, Vidprevtyn névre keresztelt vakcinája folyamatos felülvizsgálatát –  közölte a hatóság.

A közlemény szerint az ügynökség döntése a szakvizsgálat megkezdéséről a laboratóriumi kutatások és a felnőtteken végzett klinikai vizsgálatok előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredményein alapul.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a vakcina olyan antitestek termelését váltja ki, amelyek a koronavírust támadják meg, és elősegíthetik az általa okozott koronavírus-betegség elleni védekezést. Az EMA értékelni fogja a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát, valamint a minőségére vonatkozó adatokat, hogy megbizonyosodjon róla, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják-e az esetleges kockázatokat.

Az Európai Gyógyszerügynökség közölni fogja a vakcináról kialakított véleményét, illetve azt, ha a gyártó benyújtja az oltóanyag forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét.

A Sanofi a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari vállalattal közösen fejlesztette ki az oltóanyagot, amely ugyanazt a rekombináns fehérjealapú technológiát alkalmazza, mint a francia vállalat influenza elleni egyik oltóanyaga. A vakcina a SARS-CoV-2 koronavírus felületén található tüskefehérje laboratóriumban tenyésztett változatát tartalmazza.

Forrás: HVG

Friss