Egészség

Moderna vakcinával is olthatók a tinik Magyarországon

Az EMA a múlt héten hagyta jóvá a koronavírus elleni oltóanyag felhasználását a korosztálynak.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntését követően Magyarországon is lehetővé vált Moderna vakcinával a 12 éven felüli korosztály oltása – írta a kormányzati koronavírus tájékoztató oldal. Ez azt jelenti, hogy a Pfizer mellett már ezzel a vakcinával is lehet oltani a gyerekeket.

Mint megírtuk, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a múlt héten a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját.

Az EMA közleménye szerint az ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a koronavírus elleni vakcina vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az oltóanyag ugyanolyan hatású a gyermekeknél, mint a 18 évesnél idősebb serdülőknél, valamint a felnőtteknél, ezért minden 12 évesnél idősebb személy esetében biztonsággal alkalmazható az oltóanyag a koronavírus-fertőzés megelőzésére.

A magyar kormány tájékoztatása szerint a gyermekeket továbbra is a vakcinainfo honlapon lehet regisztrálni oltásra, és az érvényes regisztrációval rendelkező kiskorúak számára is automatikusan lehet időpontot foglalni az EESZT honlapon.

Aki nem tud időpontot foglalni, az a háziorvosától is kérheti a gyermek oltását.

Mostanáig a 12-15 éves korosztályban 63 ezren regisztráltak oltásra és 76%-uk már megkapta a védőoltást, a 16-17 éves korosztályban több mint 100 ezren regisztráltak és 90% -uk már élt az oltás lehetőségével, a 18-19 évesek közük 112 ezren regisztráltak és 94%-uk már meg is kapta az oltást.

Péntek óta a harmadik oltásra is kérhetnek időpontot azok, akiknek már négy hónap eltelt a második dózis beadása után.

Forrás: HVG

Friss