Egészség

Egy amerikai szemész iPhone kamerát használ ellenőrzésre

Egy LinkedIn-bejegyzésben osztotta meg egy amerikai szemész, hogyan használta iPhone 13 Pro Max okostelefonjának kameráját egyik páciense szemének ellenőrzésére. Az idei legfejlettebb iPhone-modell kamerája egy új makró módot kapott, amellyel nagyon közeli fotók és videók készíthetők.

Azt azért nem árt tudni, hogy az Apple nem adott új kamerát a makrofelvételek készítéséhez, ehelyett az iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max egy továbbfejlesztett, rendkívül széles lencsét kapott, f/1.8 rekesznyílással és 120 fokos látómezővel, ami akár két centi távolságból képes éles makrofotókat készíteni.

A makrofotózás lehetőségét a legtöbb felhasználó a természet apró részleteinek megörökítésére használja, azonban a már említett szemész, dr. Tommy Korn inkább a szemről készít vele apró részletességű fotókat. Egyik betegének esetét osztotta meg, aki szaruhártya-transzplantáción esett át, és folyamatosan ellenőrizni kell a gyógyulását. Az orvos szerint egyébként ez az iPhone-os módszer nemcsak a diagnosztikában, hanem a telemedicinában is segíthet, leküzdve a képalkotási korlátokat.

Persze mint minden ilyen „úttörő” esetben, ezúttal is vannak, akik inkább kétkedésüknek adnak hangot, mondván, hogy még nem érkezett el az idő arra, hogy egy okostelefon – egyébként vitathatatlanul jó – kameráját valóban megbízható orvosi eszközként használják.

Forrás: HVG

Friss