Egészség

12 év szenvedésnek vetett véget ez a diéta

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a zöldleveles zöldségeken alapuló étrend segített egy brit férfinak legyőzni a migrénes fejfájását.

Az orvosok ugyanakkor hangsúlyozzák, egyetlen esetből nem lehet általános érvényű következtetéseket levonni.

Számos érvet lehetett már eddig is felsorolni amellett, hogy miért fontos, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk. Most pedig könnyen lehet, hogy egy újabbat vehetünk fel a listára. Egy vizsgálat során ugyanis azt találták az orvosok, hogy a növényi alapú étrend

„segíthet a migrénes fejfájás megszüntetésében.”

BMJ Case Reports megjelent tanulmányban egy olyan betegről írnak a szerzők, akit több mint egy évtizeden át kezeltek az orvosok súlyos, migrénes fejfájással. A szakemberek a gyógyszerek mellett meditációt, jógát és a fejfájást potenciálisan kiváltani képes ételek elhagyását írták elő neki, ám egyik sem segített. A migrén a fotósként dolgozó férfi munkavégzését is lehetetlenné tette – írjt a The Guardian.

Azonban egy hónappal azután, hogy növényi alapú étrendre állt át – ami rengeteg sötétzöld leveles zöldésget tartalmazott –, elmúlt a migrénje. A férfinak hét éve nem voltak ilyen fejfájós rohamai, és arra sem emlékszik, mikor fájt utoljára a feje.

Az orvosok szerint a fotós férfi példája is azt mutatja, hogy érdemes megpróbálkozni a növényi alapú étrenddel a krónikus fejfájás kezelése érdekében. A szakemberek ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy mivel egyetlen ilyen esetről van csak szó, nem szabad általánosítani, és nem biztos, hogy minden egyes embernél megoldást jelenthet az étrendváltás.

The Guardian szerint világszerte több mint egymilliárd ember szenved a migrénes fejfájástól, és bár a többségük hatékonyan kezelhető gyógyszerekkel, egyre több kutatásban jutnak arra az eredményre a szakemberek, hogy az étrendváltás hatékony segítség lehet a probléma kezelésében.

Az orvosok azt javasolták a férfinak, hogy minden nap egyen legalább 142 gramm nyers vagy főtt sötétzöld-leveles zöldséget, igyon meg 946 milliliter zöld turmixot, a teljes kiőrlésű gabonákat, keményítőtartalmú zöldségeket, olajokat és állati fehérjék – különös tekintettel a tejre és a vörös húsokra – fogyasztását pedig hagyja el.

„A lap szerint míg korábban egy hónapban 18-24 napon át fájt a férfi feje, két hónappal később ez már csak havi egy napot jelentett.”

Duane Mellor, a brit Aston Egyetem orvostudományi karának dietetikusa szerint az eredmény érdekes, de nem tekinthető minden migrénes ember számára megoldásnak. A szakemberek szerint ugyanakkor érdemes lenne a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetni az ilyen témájú kutatásokra.

Forrás: HVG

Friss