Egészség

Ha ezt a maszkod használod, inkább cseréld le!

A kanadai szakemberek szerint az omikron ellen a textilmaszkok védenek a legkevésbé.

Abban minden szakértő egyetért, hogy a koronavírus-fertőzés elleni egyik igen hasznos védekezési mód, hogy ha hordjuk az orrot és a szájat is eltakaró arcmaszkot. A göttingeni Max Planck Intézet tudósai nemrég például megnézték, mennyire terjed a vírus nélküle, és egészen megdöbbentő eredményre jutottak.

Abban azonban már eltérnek a vélemények, hogy milyen típusú maszk a hatékony. A Global News beszámolója szerint most például Kanadában arra kérik a lakosokat, hogy bizonyos maszkokat ne használjanak, mert azok kevésbé védenek a koronavírus omikron variánsa ellen.

Az Ontariói Tudományos Tanácsadó Testület vezetője, Peter Jun nemrég arról beszélt, hogy az egyrétegű textilmaszkok nagy valószínűség szerint nem elegendők ahhoz, hogy védelmet nyújtsanak a fertőzés ellen. A szakember szerint ez szinte semmivel sem jobb annál, mintha az ember nem viselne maszkot, ellenben az N95-ös (vagyis FFP2-es) arcmaszkról úgy találták, hogy az nyújtja a legnagyobb védelmet.

A kérdés Kanadában egyáltalán nem mindegy, az omikron ugyanis ott jelenleg is rekordszámú megbetegedést okoz.

A szakember arra is rámutatott, hogy ha valaki valamiért nem tud FFP2-es arcmaszkot vásárolni, akkor inkább az orvosi maszkot hordja, mert az már önmagában nagyobb védelmet nyújt, mint bármi más.

Forrás: HVG

Friss