Egészség

Havi 400-500 ezret is fizethet a biotechnológiai cég, ha valaki elküldi nekik a székletét

Az amerikai Seres Therapeutics egy fertőzés elleni kezelést szeretne kidolgozni, amihez mintákra van szükségük.

Egy amerikai biotechnológiai cég, a Seres Therapeutics olyan pácienseket keres, akik rendszeresen biztosítanának nekik székletmintát; a cég mindezekért cserébe komoly kompenzációt ígér – derül ki az azcentral beszámolójából.

A vállalat igen komoly fába vágta a fejszéjét, ugyanis a Clostridium difficile nevű fertőzés ellen szeretne kifejleszteni egy kezelést. Ezt a betegséget általában kórházakban kapják el az emberek. A tünetek egyike a súlyos hasmenés, ami az idősebb, legyengült betegek esetében akár végzetes is lehet.

„Az amerikai járványügy adatai szerint a baktérium csak az Egyesült Államokban évi mintegy 30 ezer halálesetért lehet felelős.”

A biotechnológiai cég ezt szeretné megelőzni, és ezért is kezdett bele a kísérletekbe. Ahhoz azonban, hogy hatékony kezelést tudjanak fejleszteni, mintákra van szükségük – egész pontosan székletmintákra.

A vállalat ezért egy különleges projekt keretében önkénteseket (vagy ahogy ők nevezik, állandó donorokat) keres, akik rendszerint átadnák nekik a székletüket. A cég maximum 150 önkéntessel tud dolgozni, nekik pedig rengeteg feltételnek kell megfelelniük: egyrészt 18-50 év közti, egészséges, nem dohányzó, normál testsúlyú embereket keresnek, és köztük is olyanokat, akik nem küzdenek semmiféle bélrendszeri betegséggel.

A felajánlott mintákat a Seres Therapeutics alapos vizsgálatnak veti alá. Főként egészséges baktériumokat keresnek bennük, illetve, hogy azok megfelelő számban rendelkezésre állnak-e. Ha igen, a páciens máris továbbjutott a kiválasztási folyamatban. (Attól tehát senki nem lesz a cég fizetett partnere, ha csak úgy felajánlja a székletét.)

A Seres szerint a rendszeres mintaadók akár havi 1200-1500 dolláros (vagyis kb. 407-509 ezer forintos) kifizetésben is részesülhetnek, emellett egy fontos tudományos projekt résztvevőiként maguk is a terápia kidolgozóivá válhatnak.

Forrás: HVG

Friss