Egészség

A Harvard szakértője szerint ezt a vitamint kell szedni!

A B-vitaminokból többféle is létezik, és mindegyiknek megvan a maga előnye.

Több kutatás is bizonyította már, hogy a szellemi egészség hosszan tartó fenntartásával komolyabb betegségek is megelőzhetők. Ahhoz azonban, hogy ez működjön, muszáj odafigyelni az étkezésre és a vitaminpótlásra is. Az viszont nagyon nem mindegy, melyiket vesszük be ezekből. Ebben a témában jelenthet jó kiindulópontot a Harvard Medical School munkatársa, Uma Naidoo írása, ami a CNBC-n jelent meg.

A táplálkozási szakértő szerint a szellemi frissesség megőrzése nem igényel jelentős befektetést, hiszen alapvetően egyetlen vitaminfajtára érdemes figyelni – ez pedig a B-vitamin. Ebből a Naidoo szerint nyolcféle létezik, és mindegyiknek megvan a maga előnye.

A szakértő kiemeli többek közt a B1-vitamint (tiamin), ami az energiaszintet képes növelni. Emellett agyserkentőnek is nevezik, mivel kedvező hatása van az idegrendszerre és szellemi teljesítményre. A lista második eleme a B2-vitamin, más néven riboflavin, ami segít többek közt a sejtek növekedésében, az energiatermelésben, valamint a zsírok, illetve például a gyógyszerkészítmények lebontásában. A niacinként is ismert B3-vitamin a lista harmadik szereplője. Ez több mint 400 enzimmel együttműködve állít elő a szervezetnek szükséges anyagokat, és alakítja át őket energiává. A niacin ezen felül a gyulladás kezelésében is részt vesz.

A listában szerepel még a B5-, a B6-, a B7, és a B9-, valamint a B12-vitamin is – ez utóbbi az idegrendszer működésének támogatásához nélkülözhetetlen. A B12 emellett a homocisztein lebontását is segíti; a homocisztein magas vérszintje a szív-érrendszeri betegségek (szívinfarktus, agyvérzés) emelkedett kockázatával jár együtt.

Milyen ételek gazdagok B-vitaminban?

A szakértő szerint a B-vitaminokat a legkönnyebb beépíteni az étrendbe, mivel sokféle ilyen élelmiszert ismerni. Ilyen többek közt a tojás, a joghurt, a csicseriborsó, a lazac, a napraforgómag, a spenót, és a káposzta is.

Forrás: HVG

Friss