Ehető-iható gyöngypor a szépségápolók polcain
Az igazán szép, ragyogó bőrre már sok hasonlat létezik: becézik puhának, mint a bársony, fényesnek, mint a márvány és ragyogónak, mint a gyöngy. Utóbbi úgy tűnik, többet jelent egy jól eltalált metaforánál, ugyanis egyre nagyobb figyelem irányul a porrá finomított igazgyöngy modern felhasználási területeire.
A gyöngypor már évezredek óta az előkelőségek közkedvelt kozmetikuma. A legenda szerint az európai királyi családok tagjai és a világ legszebb uralkodónői, köztük Kleopátra számára a napi rutin része volt ennek a korabeli módszerrel finomra őrölt, természetes ékszernek a külső-belső használata. A titkolt csodaszert elsősorban bőrfiatalító és sebregeneráló hatásai miatt kedvelték.
Jó nyomon jártak, mivel az óceáni gyöngyporban számtalan ásványi anyag, aminosav és antioxidáns található, ráadásul kiemelkedően magas a kalciumtartalma, amely kiváló gyógyír csontritkulás ellen. Emellett tartalmaz rezet, vasat és magnéziumot is, amelyek az általános egészség és erőnlét fenntartását segítik.
A kevésbé ismert adaptogén anyagok családjába tartozik, amelybe olyan gyógynövények sorolhatóak, mint a ginzeng, a kurkuma és az édesgyökér. A definíciója szerint ezek a különleges anyagok a test stresszhez való alkalmazkodásában segítenek, és ott fejtik ki jótékony hatásukat, ahol ténylegesen szükség van a szervezetünkben.
Felmerülhet a kérdés, hogy mitől válhat újra izgalmassá épp most egy több ezer éve létező recept?
A válasz egyrészt a modern orvoslásban rejlik: a fejlett gyógyászati technológiák már lehetővé teszik az igen finom porrá alakítást, és a vegytiszta – szó szerint ehető – őrlemény előállítását.
Másrészt a tudatos, mindennapi bőrápolás és egészségmegőrzés térnyerése miatt, amelybe tökéletesen beleilleszkedik a gyöngypor sokrétű hatásmechanizmusa: bőrfiatalító, revitalizáló, táplálja a hajat és a körmöket. A kínai orvoslás szerint erősíti és stabilizálja a shent is, azaz az elmét és szellemet, illetve oldja a testet uraló feszültségeket. Emellett elősegíti a mély alvást, támogatja az egészséges látást, a fogakat, a szívet, a csontokat és az ízületeket.
Külsőleg kiváló arcpakolás készíthető belőle, de bármilyen arckrémbe, tonikba vagy alapozóba is bekeverhető. Belsőleg, íztelen-szagtalan tulajdonsága miatt, szinte minden italban és folyékony halmazállapotú ételben könnyedén fogyasztható.
Itthon és Európában még kevésbé ismertek ezek a prémium, magas minőségű termékek, mint például az S7 Óceáni Gyöngypor, amely nem kizárt, hogy látványos anti-aging hatása miatt hamarosan beépül a magyar nők mindennapi szépségápolási rutinjába.
Ahogy Dr. Pónyai Katinka, bőr-, nemigyógyász és kozmetológus szakorvos, klinikofarmakológus fogalmazott:
“Nagy potenciál van az igazgyöngy külső és belső alkalmazásában, mint bőrápoló- és általános egészségfenntartó kezelés. Az ősi holisztikus gyógyítás még rengeteg meglepetést tartogat a modern orvoslás számára.”
További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!