Egészség

Modern készülékek a gyógyászatban: orvostudomány a 21. században

Az utóbbi évtizedekben az orvostudomány rohamos fejlődésen ment keresztül, és olyan modern készülékek léteznek már, amelyek forradalmasították az egészségügyet. Az innovatív technológiák nélkül ma már el sem tudjuk képzelni az életünket. Segítségükkel az orvosok pontosabb diagnózist állíthatnak fel, és hatékonyabban kezelhetik a betegeket.

Hol tart ma az orvostudomány?

Az orvostudomány az utóbbi évtizedekben hatalmas előrelépéseket tett. Gondoljunk csak bele, hogy az ókorban még a vallás, a természetfeletti erők „uralkodtak”, a középkorban pedig az asztrológia népszerűbb alternatívát jelentett a tudományos megközelítés helyett. Idővel viszont bebizonyosodott, hogy az orvostudomány nem valami humbuk dolog, hanem járványok, súlyos betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók meg általa.

A kezdetektől tehát óriási a fejlődés. Nemcsak a tudományos előrelépésekben, és ahogyan gondolkodunk róla, hanem az új technológiák is lehetővé teszik az orvosok számára, hogy pontosabb diagnózist állítsanak fel, és hatékonyabb kezeléseket alkalmazzanak. Az MR és CT készülékek, az ultrahang és egyéb vizsgálatok mind nagy előrelépést jelentettek a diagnosztikában.

Az orvostudomány pedig továbbra is napról napra fejlődik. A jövő tehát több mint ígéretes e téren, és az innovatív megoldások, mint például a mesterséges intelligencia egyaránt pozitív irányban segítheti az orvosok mindennapi munkáját.

Modern MR-készülékek

Az MR, vagyis mágneses rezonancia, egy diagnosztikai képalkotó eljárás, ami a mágneses teret használja fel a vizsgált terület részletes felvételére. A mágneses térben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletes, háromdimenziós képpé alakítja.

Az MR (mágneses rezonancia) vizsgálatok az utóbbi években szintén hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Az új MR-készülékek lehetővé teszik az orvosok számára, hogy nagyon pontos képet kapjanak az emberi test belső részeiről. Az MR vizsgálat használatával a diagnózis felállítása pontosabbá vált, és lehetővé teszik az orvosok számára, hogy pontosabban tervezhessék meg a kezelést. Az MR vizsgálatokat gyakran használják például az agy, a gerinc vagy a szervek vizsgálatára.

Jelenleg a legelterjedtebb és legprecízebb MR-készülék a zárt MR, másnéven alagútrendszerű MR. A zártrendszerű MR-készülék elől-hátul nyitott alagútban vizsgálja a beteget.

Magyarországon általában 1,5 Tesla erősségű MR-gépeket használnak. Az MR-készülék mágnesének erőssége határozza meg a felvétel minőségét. Minél erősebb a mágnes, annál jobb minőségű, élesebb képet kaphatunk a vizsgált szervekről és szövetekről.

A zárt MR-készülékek térereje sokszorosa a nyitott MR-készülékeknek, így a zárt MR-készülékkel készült felvételek sokkal részletgazdagabbak és jobb minőségűek. A nyitott MR-készülékek általában 0,3-0,45 Tesla erősségűek, míg a zárt MR-készülékek 1,5 vagy 3 Tesla erősségűek.

Az Újbuda Medical Centerben nyitott és zárt MR-vizsgálat elvégzése is lehetséges. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A zárt rendszerű vizsgálat például lehetővé teszi a finomabb struktúrák feltérképezését rövidebb idő alatt, mint a nyitott MR. Utóbbi viszont ideális lehet olyan betegeknek, akik nem bírják a bezártságot. Bármelyik vizsgálatot is választja a páciens, az biztosan fájdalommentes lesz, nem jár sugárterheléssel, illetve a kezelés semmilyen káros hatást nem gyakorol a szervezetre.

Modern készülékek ultrahang vizsgálathoz

Az ultrahang vizsgálatok széles körben használatosak a gyógyászatban, és az utóbbi években jelentős előrelépés történt ezen a területen is. Különböző ultrahangok léteznek, mint például emlő-, pajzsmirigy-, has- és kismedencei, nyaki lágyrész- és célzott lágyrész vizsgálatok, ízületi, valamint nyaki ér (doppler) vizsgálatok.

Az ultrahang vizsgálat egy fájdalommentes és mellékhatásokkal nem járó diagnosztikai módszer. A vizsgálat során általában zselészerű anyagot használnak, ami biztosítja a megfelelő kontaktust az ultrahangos eszköz és a bőr között a megfelelő képalkotáshoz.

Újbuda Medical Center: a 21. századi orvoslás otthona

Az Újbuda Medical Center olyan modern magánklinika, ahol a betegek széles körű egészségügyi ellátást kaphatnak, beleértve az éves rutin ellenőrzéseket, általános egészségügyi szűréseket, prevenciót és meglévő panaszok kivizsgálását. A diagnózis mellett a központunkban fizikoterápiás kezelésekkel és konzultációval is segítünk a mozgásszervi panaszok kezelésében. Vendégközpontú szolgáltatásainkkal, fejlett diagnosztikai eszközeinkkel és szakértelmünkkel a lehető leghamarabb megoldást kínálunk a betegeknek a diagnózistól a gyógyulásig.

Képek forrása: Freepik


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss