Egészség

A kialvatlanság csapdájában: miért jelent óriási kihívást?

Alvásszakértők és szülő-csecsemő konzulensek kínálnak kiutat

A szülők életét nemcsak a gyermeknevelési feladatok teszik próbára, hanem az alváshiány által okozott fizikai és mentális kihívások is. Amikor a gyermek érkezésével a családi élet új ritmusba lép, az egyik leginkább érintett terület az alvás minősége és mennyisége.

Első lépések a kialvatlanság spiráljában

A baba születése után a férfiak átlagosan 13 perccel, míg a nők több mint egy órával alszanak kevesebbet. A szülők alvásritmusa gyakran csak a gyermek hatéves kora után tér vissza a terhesség előtti szintre, a National Library Of Medicine vizsgálata szerint. A következmények? Az alváshiány nem csak a szülők fizikai és mentális egészségére hat negatívan, hanem a családi és baráti kapcsolataikra is.

„A kialvatlanság hosszú távon súlyos következményekkel járhat. Sok esetben látjuk, hogy az alváshiánnyal küzdő szülők sokkal feszültebbek, nehezebben jutnak túl a mindennapi feladatokon, és ilyen nyomás alatt gyakrabban kerülnek előtérbe a párkapcsolati problémák is. A gyermek melletti elkötelezettség természetesen fontos, de a tudatos énidő, beleértve az alvásra fordított időt is, elengedhetetlen ahhoz, hogy a szülők kiegyensúlyozottan és sikeresen bírkózzanak meg a mindennapok kihívásaival.”

– magyarázza Gál Anita, a gyermekekkel foglalkozó szakértőket tömörítő Kihezvigyem.hu alapítója.

Hatékony segítség a kisgyermekes szülőknek

A szakértők szerint egyre több szülő küzd alvásproblémával, különösen a friss szülők körében. A kiegyensúlyozott családi élethez és a mindennapok minőségi megtapasztalásához azonban az alvás elengedhetetlen. De fontos tudni, hogy a szülők nincsenek egyedül. A legjobb alvásszakértők és szülő-csecsemő konzulensek hatékony megoldást nyújthatnak a számukra.

„Az alvással töltött idő csökkenésével sok minden elveszti az értékét. A tartós alváshiány negatív hatással lehet a szülők életére, de szerencsére a megoldás is mindössze egy karnyújtásnyira van. Az alvásszakértők és szülő-csecsemő konzulensek széleskörű segítséget tudnak nyújtani a családok számára, segítve őket abban, hogy visszataláljanak a kiegyensúlyozott élethez.”

 – zárta gondolatait Gál Anita.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss