Egészség

Új esély a fog megmentésére: mikroszkópos gyökérkezelés

A gyökérkezelés szó hallatán a legtöbbeknek azonnal görcsbe rándul a gyomra. Nem csoda, hiszen a folyamat több kezelésből áll, és a sikeressége gyakran kérdéses. Sokan emiatt inkább a foghúzást választják, pedig a kihúzott fog pótlása sokkal költségesebb, és hosszabb folyamat.

A fogászat elképesztő fejlődésének hála azonban ma már nem kell félni a gyökérkezeléstől. Egy a közelmúltban egyre inkább elterjedő eszköz, a fogászati mikroszkóp segítségével ugyanis nagyon magas a siker esélye arra, hogy mikroszkópos gyökérkezeléssel a fog megmenthető!

Gyökérkezelés: az egyetlen megoldás kiterjedt fogszuvasodás esetén

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb fogászati probléma, a betegek pedig gyakran már csak későn jutnak el vele a fogorvoshoz. Először ugyanis a fogzománc lyukad át, sokszor nem látható helyen. Ez pedig semmilyen más tünetet nem okoz, mint egy barnás elszíneződés vagy bemélyedés a fogban. Ha a zománc átlyukadt, akkor a szuvasodás eléri a fog következő rétegét, a dentint, idegek azonban még itt sincsenek, csak egy kis érzékenység észlelhető.

Ezen a ponton pedig még egy egyszerű töméssel is meg lehet oldani a problémát, ha a páciens ellátogat a rendelőbe. Később, a dentin átlyukadásával a szuvasodás eléri a fog élő részét, a fogbelet. Ezzel pedig szabaddá válik az út a kórokozók számára a foggyökéren keresztül az állcsont felé, amik komoly fertőzéshez és gyulladáshoz vezethet. A fogbélgyulladás jele a lüktető, szinte elviselhetetlen fájdalom, ráadásul ezt már gyakran nem lehet “egyszerű” töméssel kezelni. Az egyetlen út a gyökérkezelés.

Mi is az a gyökérkezelés és miért nem olyan hatékony, ha hagyományos módon végzik?

A gyökérkezelés során a fogorvos feltárja a gyökércsatornákat, eltávolítja a gyulladt részeket, feltágítja és kifertőtleníti a csatornákat majd a fogat egy ideiglenes, gyógyszeres töméssel látja el. Ezután következik az 1-2 hetes várakozási idő, amikor is kiderül, hogy sikerült-e megállítani a gyulladást. Sajnos, ha a fog anatómiája bonyolultabb, a csatornanyílások szűkek, nehezen megtalálhatóak, vagy nem sikerül teljesen átjárni a csatornákat, esetleg már korábban kialakult egy idült gyulladás, csontfelszívódás a fog gyökere körül, akkor előfordulhat, hogy a gyulladás fellángol és akkor több kezelés is szükséges lehet a gyógyuláshoz.

A fő probléma ugyanis, hogy a fogak gyökereiben az idegek és erek úgynevezett gyökércsatornákban futnak, amelyek az őrlőfogak esetében akár hajszálvékonyak, és  görbültek is lehetnek. A mindössze néhány tizedmiliméteres csatornák feltárása szabad szemmel pedig rendkívül nehéz feladat. Ha nem sikerül őket maradéktalanul feltárni és fertőtleníteni, a gyulladás a többszöri kezelés ellenére is továbbterjedhet.

A mikroszkópos gyökérkezelés a nehéz eseteket is megoldja

A fogászati mikroszkóp mintegy húszszoros nagyításra képes, így akár a legapróbb, legbonyolultabb gyökércsatornák is feltérképezhetők és tisztíthatók a segítségével. További előnye, hogy a betört műszerek is könnyebben felfedezhetők és eltávolíthatók a segítségével – a hagyományos gyökérkezelés egyik legnagyobb kihívása ugyanis a műszerek törése volt.

A tapasztalt endodontus – azaz a gyökérkezelésre szakosodott fogorvos – a fogászati mikroszkóp segítségével képes megmenteni nem szokványos anatómiájú fogakat is. A panaszos fog pedig, ha megfelelően van kezelve és felépítve, rendszeres kontroll és megfelelő fogápolás mellett akár élethosszig is kitarthat.

A fogászati mikroszkóp egyébként más területeken is nagyszerűen alkalmazható: például a szájnyálkahártya, vagy ínybetegségek vizsgálatánál de olyan komoly műtéteknél is, mint az arcüreg emelése vagy a gyökércsúcs rezekció.

Válasszunk mindig jól felszerelt rendelőt, és jól felkészült szakembert!

A fogászati beavatkozások sikerességét nagymértékben befolyásolja, hogy az adott rendelő modern eszközparkkal rendelkezik-e és tapasztalt specialisták dolgoznak-e ott. Erről mindenképpen érdemes előzetesen tájékozódni. Ha gyökérkezelés szükséges, akkor már előre olyan rendelőt javasolt választani, amelyben rendelkezésre áll a fogászati mikroszkóp és endodontus fogorvos is dolgozik ott.

A beavatkozástól pedig nem kell félni: a gyökérkezelés helyi érzéstelenítésben zajlik, teljesen fájdalommentesen, és megszabadít a fogbélgyulladás okozta elviselhetetlen fájdalomtól, úgy, hogy közben hosszú távon megtartható a fog. Így mindenképp érdemes belevágni!

A cikk a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum szakmai támogatásával készült.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss