Egészség

Természetes módszerekkel a reflux tünetei ellen

A reflux manapság, mondhatni, egy civilizációs betegség, hiszen rengeteg ember érint, és mint sok minden más egészségügyi probléma, ez is az egészségtelen életmódra vezethető vissza.

Az érintettek többsége pedig a legkézenfekvőbb “gyógymódot” választja, és savlekötőkkel és más kémiai gyógyszerekkel próbálja meg csillapítani a panaszokat. Ezek a készítmények viszont amellett, hogy káros mellékhatásokat okoznak, csupán elnyomják a tüneteket, de nem szüntetik meg a kiváltó okokat.

A megoldást tehát máshol kell keresni: az életmódváltás lesz a kulcs, amit persze ki lehet egészíteni olyan természetes összetételű készítményekkel, mint a Myrobalan reflux elleni gyógynövényes kapszulája. Nézzük is a legfontosabb teendőket:

1. A testsúly optimális tartományban tartása

A reflux gyakran jelentkezik a túlsúlyos embereknél, hiszen az elhízás nagyban növeli a kialakulásának esélyét. Ám a túlsúly közel sem csak emiatt probléma, voltaképpen az egész testre rendkívül káros, az ízületektől kezdve a szív- és érrendszeren át a hormonháztartásig.

A súlyfeleslegtől való megszabadulás tehát egyáltalán nem csak a reflux, hanem lényegében az általános egészségi állapotunk miatt is fontos.

A sikeres fogyókúra pedig két tényezőből tevődik össze: mozgás és diéta. Ha bármelyik nem megfelelő, akkor a fogyás sem lesz eredményes vagy tartós. Felejtsük el azonban a “zsírégető fogyikapszulákat” és az egy hét alatt tíz kilótól megszabadító “csodadiétákat!

Keressünk fel egy táplálkozási tanácsadót, aki egyénre szabott étrendet ír, és egy személyi edzőt, aki összeállít egy az életvitelünknek és fizikai állapotunknak megfelelő edzéstervet. Ma már ezeket akár online is igénybe tudjuk venni.

2. “Többször keveset” elv az étkezésben

Reflux esetén nagyon fontos, hogy soha ne együk túl magunkat, mert ha a gyomrunk nagyon megtelik, akkor több savat termel, ami fokozza a panaszokat. Minden bizonnyal a táplálkozási tanácsadó is azt fogja javasolni, hogy együnk inkább többször kevesebbet (persze az sem mindegy, hogy mit, de erről később).

A napi négy-ötszöri, kis adagos étkezések kímélik a gyomrunkat, ugyanakkor elkerülhető a farkaséhség, és az által kiváltott falási rohamok is megelőzhetőek.

3. Kímélő étrend

A refluxdiéta során a cél, hogy kiiktassuk azokat az ételeket, melyek sok savat termelnek, és nagyon megterhelik a gyomrot. Ide tartoznak a zsíros húsok, a csípős vagy túl fűszeres ételek, de a citrusfélék és az ecetes élelmiszerek is.

Ellenben a keményítőt tartalmazó zöldségek, az alacsony zsírtartalmú húsok és tejtermékek, valamint a teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztása kifejezetten javasolt.

4. Mondjunk nemet az alkoholra!

Az alkohol közismerten fokozza a savtermelést, egy-egy italozós éjszaka után még az egészséges emberek is gyakran szenvednek gyomorégéstől.

Nem meglepő tehát, hogy refluxosoknak egyáltalán nem javasolt a szeszes italok fogyasztása, még alkalmanként sem! Ez elsőre talán szigorúnak hangzik, de meglátjuk, hogy lehet ünnepelni és jól érezni magunkat alkohol nélkül is.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss