Egyéb kategória

A Facebook- és az Instagram-üzeneteket 2023-tól titkosíthatják

Kép: Euronews

Korábban 2022-tól ígérte a Meta, hogy csak az üzenetet küldő és fogadó látja majd azok tartalmát, ez azonban meggátolja, hogy felderítsék a kiskorúakat szexuálisan zaklatók kilétét.

A Facebook és az Instagram tulajdonosa, a Meta későbbre, 2023-ra halasztja, hogy titkosítva lehessen üzeneteket küldeni Facebookon és Instagramon – írta meg a Guardian.

A halasztásra azért kerül sor, mert számos, a gyermekek biztonságával foglalkozó szervezet adott hangot annak, hogy a titkosított üzenetek megnehezítik azt, hogy beazonosítsák az internetes zaklatókat. A gyermekvédők szerint a titkosított üzenetküldés a gyermekek szexuális zaklatásának „frontvonala”, ugyanis azzal, hogy csak a küldő és a fogadó láthatja az üzeneteket, megnehezítik azt, hogy a hatóságok felderítsék a zaklatók kilétét és hogy bármilyen hatósági eljárás indulhasson ellenük.

A Meta a titkosított üzenetküldést már használja a WhatsApp alkalmazásnál, ezt terjesztették volna ki még 2022 során a Facebook-ra és az Instagram-ra is. Ezt halasztják most későbbre.

A Meta alkalmazásait 2,8 milliárd ember használja és csak 2020-ban egy amerikai, eltűnt és kizsákmányolt gyermekekkel foglalkozó szervezetnek több, mint 21 millió kiskorúak szexuális zaklatásával kapcsolatos, észlelt esetet jelentettek.

Forrás: HVG

Friss