Egyéb kategória

Majdnem félmilliós kiberhadsereg harcol Ukrajna oldalán

Miközben a szárazföldi harcokban az oroszok vannak túlerőben, a kibertérben lévő helyzet egyre inkább az ukránoknak kedvez.

Ma már több mint 300 ezer hacker alkotja azt a csapatot, amelyet Ukrajna verbuvált össze, hogy a szárazföldi összecsapások mellett a kibertérben is választ tudjanak adni az orosz offenzívára – derül ki a The Guardian összefoglalójából. Az érdeklődők a Telegramon keresztül vették fel a kapcsolatot az ukrán vezetéssel. Nevük és pontos feladatuk nem teljesen ismert. Az ugyanakkor már most látszik, hogy az ukránok az internetes hadviselésben jobban állnak, mint az egyenlőtlen földi háborúban.

A csapat egyik tagja, Kalit arról beszélt a lapnak, hogy Svájcból segít az ukránoknak, és azért döntött így, mert tenni akart valamit.

„Azért teszem, mert Ukrajna mellett állok és segíteni akarok valahogy”

– mondta az ismeretlen, aki saját bevallása szerint tehetséges kiberbűnöző. Egy fiatal férfiról lehet szó, mert a beszélgetésben az is szóba került, hogy az illető elújságolta a szüleinek, miben vesz részt. Ők azonban egyáltalán nem őrültek annak.

Guardian beszélt egy szintén fiatal, New York környéki nővel is, aki Caroline-ként mutatkozott be. Ő azt mondta, szülei aggódtak, amikor megosztotta velük, hogy „besorozták” az ukrán kiberhadseregbe. A hackert saját bevallása szerint Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes felhívása motiválta arra, hogy csatlakozzon. Emellett tudja, hogy a dezinformáció terjesztése milyen pusztító hatású lehet. Caroline itt a volt amerikai elnök, Donald Trump kampánya során megjelent álhíreket hozta fel súlyos példaként, melyek terjesztésében az orosz kiberhadsereg is szerepet játszott.

A csapat másik tagja, Enrique, egy litván informatikai szakértő. Ő a harmincas évei elején jár. A férfi arról beszélt, hogy szüleit Szibériáig üldözték, az ebből adódó félelem pedig az egész életükre kihatással volt. A hacker megosztotta, hogy nem az orosz infrastruktúrában próbál kárt okozni, hanem a gondolkodó oroszokat próbálja informálni arról, hogy Moszkva miket tesz Ukrajnában.

„Soha életemben nem láttam még ennyi embert, aki tenni akar valamit”

– mondta a férfi a Guardiannek a csapatot méltatva.

Alan Woodward, a Surrey Egyetem kiberbiztonsággal foglalkozó professzora ugyanakkor óva intett attól, hogy a csapatra messiásként tekintsenek az emberek. Egy önként szerveződő csoportnak ugyanis mindig van kockázata, főleg akkor, ha abban hackerek tömörülnek. Szerinte az is problémás, hogy a rendszer, amiben ezek az emberek dolgoznak, teljesen ellenőrizetlen, és nincs, aki összefogná. Ez pedig nagyon veszélyes is lehet, mert elég egy rossz pillanat, és az ártalmas kód vagy zsarolóvírus olyan helyekre is átterjedhet, ahova nem kellene.

Forrás: HVG

Friss