Egyéb kategória

Kártérítést fizet a nyomtatóit használóknak a HP

Egyelőre csak pár európai országban, fejenként 20-50 euró van kilátásban.

A nyomtatógyártók egyik emberemlékezet óta űzött praktikája, hogy a tintapatronokba tett chipekkel kívánják rákényszeríteni a vevőket a jelentősen túlárazott gyári patronok megvásárlására, aktívan próbálják akadályozni az utántöltött és nem hivatalos modellek használatát.

Az Egyesült Államok után most Európában is ráfázott erre a HP, bár nem ez az egyetlen cég, amely indokolatlannak tűnő felárú tintapatronokon keresztül próbál figyelemre méltó bevételhez jutni. A gyártót most az Európai Fogyasztói Szervezet (Euroconsumers) perelte sikerrel, mivel nem tájékoztatta az ügyfeleket, hogy a Dynamic Security funkció miatt a nyomtatók nem fogadnak el nem hivatalos tintapatronokat, ezzel anyagi kárt okozva számukra a váratlan üzemkiesésekkel.

A gyártó 1,35 millió dolláros kártérítési alapot hozott létre a 2016. szeptember 1. és 2022. november 17. között a perben érintett típusú OfficeJet Pro vagy PageWide Pro nyomtatóval rendelkezett, vagy még mindig rendelkező károsultak számára. A printer típusától függően az ügyfelek 20-50 euró közti kártérítésre tarthatnak igényt, plusz aki képes igazolni, hogy anyagi kárt okozott számára a Dynamic Security, az további 45 eurót kaphat.

Kártérítési igényt jelenleg csak BelgiumOlaszországPortugália, és Spanyolország területén élők nyújthatnak be 2023. március 6-ig, azonban könnyen elképzelhető, hogy hamarosan újabb uniós országokban is elérhetővé válik a lehetőség.

Forrás: ORIGO

Friss