Egyéb kategória

Az internet atyja nincs elájulva a Web3-tól

Sőt úgy látja, hogy az egyelőre elég homályos koncepciónak nincs túl sok köze sem a világhálóhoz, sem a webes alkalmazások decentralizált működéséhez.

Az 1993-ban megnyitott és azóta szabadon felhasználható World Wide Web technológiák kidolgozója, Tim Berners-Lee, akit az internet atyjaként is emlegetnek, a decentralizációban látja annak jövőjét. Az ő nevéhez fűződik mások mellett az Inrupt nevű startup cég és az általa gondozott Solid (Social Linked Data) keretrendszer is, melynek célja, hogy megváltoztassa a mai webes alkalmazások működését. A dolog nagyon leegyszerűsítve arra épülne, hogy az adatok tulajdonosainak nem kell átadniuk az adataikat más entitásoknak az online szolgáltatások igénybevételéhez, hanem azokat személyes tárolóikban (personal online data store) kezelnék, és a külső alkalmazásoknak csak kedvük szerint megadnák vagy visszavonnák az ehhez való hozzáféréseket.

Decentralizáció ide vagy oda, Berners-Lee mégis úgy gondolja, hogy annak egyik homályosan meghatározott formáját, Web3 néven ismert koncepciót figyelmen kívül kell hagynunk, amikor a web megújításáról van szó. A Web3 körüli hírverést sokan tekintik egyfajta utópiának, amelyben az internetes szolgáltatások blokklánc-protokollokra, kriptovaluta eszközre és NFT-kre épülnek, kizárva a folyamatokból az olyan monopolista vállalatokat, mint amilyen például a Google, a Microsoft vagy az Amazon. A lisszaboni Web Summit rendezvényen felszólaló Berners-Lee azonban koránt nincs meggyőződve minderről, sőt szerinte a legtöbb ember nem is érti, hogy valójában mit jelent a sokat emlegetett Web3 kifejezés.

Az biztos, hogy nem teljesen azt jelenti

CNBC beszámolója alapján Berners-Lee már azt is nagy blamának nevezte, hogy az elnevezést kisajátították az „ethereumos emberek” a blokklánccal kapcsolatos dolgaikra, miközben ennek a Web3-nak semmi köze a Web 3.0-hoz, a szemantikus web koncepciójához. Szerinte ezek a protokollok jók lehetnek bizonyos dolgokra, de azoknak a céloknak a megvalósítására éppenséggel alkalmatlanok, amelyeket a Solid projekt is célul tűzött ki: „túl lassúak, túl drágák és túl nyilvánosak”, miközben a személyes adattárolóknak „gyorsnak, olcsónak és teljesen privátnak” kell lenniük. Berners-Lee ezért a blokkláncra épített Web3-as eszközök összevisszaságának a figyelmen kívül hagyását tanácsolja, amelyek egyébként a Solid ökoszisztémának sem lennének a részei.

Ahogy arra a beszámolókban is felhívják a figyelmet, a Web3-nak megvannak ugyan az elkötelezett támogatói, de a technológiai szcéna legfontosabb szereplői közül egyáltalán nem mindenki tartozik közéjük. Az újabban webes közösségi tényezőként is fellépő Elon Musk például tavaly ilyenkor arról tweetelt, hogy a Web3-at inkább tartja marketinges kifejezésnek, mint valóságos dolognak. A Twittert alapítója, a decentralizált közösségi hálózatot fejlesztő Jack Dorsey pedig úgy vélekedett, hogy a Web3 végül is egy ugyanannyira központosított entitás lenne, amit csak átcímkéznek, hogy ne a Google vagy a Facebook, hanem más befektetők és azok csendestársainak irányítása alatt működjön tovább.

Forrás: Bitport

Friss