Gazdaság

Rekord összegű kártérítést kap a svéd Foreo

Egy eddig példa nélküli bírósági ítéletben az arcápolási készülékeket gyártó svéd FOREO skintech-márkának 3 millió kínai jüan összegű kártérítést ítéltek meg Kínában.

A nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján ez vélhetően a legnagyobb összegű, hamisításhoz kapcsolódó büntetés, melyet ipari formaterv megsértéséért a sanghaji Szellemijog-védelmi Bíróság valaha kiszabott.

A 24 hónapos bírósági eljárás, valamint a 12 hónapos tárgyalás-sorozat után az ítélet a svéd FOREO szépségápolási cégnek adott igazat, kimondva, hogy az alperes, a Kingdom Zhuhai Company saját, KD308 kódszámú termékével megsértette a FOREO cég LUNA nevű termékének ipari formatervéhez fűződő szabadalmát.

A bíróság nem csupán a FOREO javára döntött, hanem történelmet is írt azzal, hogy az üzleti veszteség és a méltányos költségek fejében 3 000 000 kínai jüan (kb. 129 millió Ft) kártérítést ítélt meg a felperesnek – ez a sanghaji bíróságok történetének legnagyobb összegű, ipari formaterv megsértéséért bírósági ítéletben kiszabott kártérítése.

Az alperes, a Kingdom Zhuhai Company vélhetően több mint 35 millió kínai jüan árbevételre tett szert a főleg az Alibaba és a Tianmao online áruházakban lebonyolított e-kereskedelmi eladásai után.

Az eljárás során a bíróságnak azt kellett eldöntenie, hogy az alperes KD308 kódszámú terméke megsértette-e a FOREO-nak a LUNA termékcsalád ipari formatervéhez kapcsolódó szabadalmát, illetve azt, hogy miként számítsa ki a kártérítés összegét.

A bíróság megállapította, hogy bár a KD308 kódszámú terméken felfedezhető néhány szándékos módosítás, például egy utólag hozzátett kidudorodás és néhány hullámos vonal, a termék ennek ellenére megsérti a LUNA ipari formaterv-szabadalmát, ezért az alperest arra kötelezte, hogy haladéktalanul fizesse meg a kártérítést és szüntesse meg a FOREO termékéhez kapcsolódó szabadalomsértést.

Az eljárásról Kelsay Tang, a FOREO globális jogi igazgatója az alábbiakat mondta:

„A bíróság kibocsátott egy végzést, amelynek segítségével viszonylag objektív adatokhoz juthattunk a Tianmao és az Alibaba webáruházaktól. Megfelelő hálózatelemzési módszerek alkalmazásával kiderült, hogy 358 074 darab KD308 típusú készüléket értékesítettek, az abból származó árbevétel pedig 35 262 990 kínai jüan volt. A kiskereskedelmi ár, a méltányos profit és a saját LUNA termékünk ipari formatervéhez fűződő szabadalomért fizetett hozzájárulás összegének figyelembe vételével a bíróság arra a megállapításra jutott, hogy 3 000 000 kínai jüan összegű követelésünk megalapozott volt. Tekintve, hogy a szellemi tulajdon védelme Kínában viszonylag új keletű fogalom, mely nem keverendő össze az 1984-ben meghozott szabadalmi törvénnyel, úgy látjuk, hogy Kína az elmúlt években komoly előrelépést tett a szellemi tulajdon védelme terén. Ez a mostani ügy pedig tovább erősíti a trendet.”

„A FOREO-nak számos olyan bírósági ügye volt a múltban, amikor a nem valódi FOREO-termékeket gyártó kínai hamisítókat börtönbüntetésre ítélték, ezt pedig nem érhettük volna el a helyi, kínai jogrendszer támogatása nélkül.”

– tette hozzá Tang.

A márkahamisításról szóló 2018-as Global Brand Counterfeiting Report szerint a hamisítás miatt világszerte elszenvedett veszteségek összege 2017-ben meghaladta a 320 milliárd USA dollárt, és a világon előállított összes hamis termék 80%-a Kínából származik.

  1. január 1-jén lépett életbe Kína új e-kereskedelmi törvénye; ez volt az első jele annak, hogy változások várhatók a hamisítások kínai megítélésének terén. Az új törvény három típusú gazdasági szereplőre vonatkozik: a Taobaohoz hasonló e-kereskedőkre, a harmadik félként e-kereskedelmi platformokon árukat és szolgáltatásokat értékesítő kereskedőkre, valamint a saját weboldalt működtető, vagy más hálózati csatornákat, például a közösségi médiát használó online kereskedőkre.

Az új törvény fokozta az online kiskereskedőkre nehezedő nyomást, hogy aktívabban küzdjenek a hamisítványoknak és a másolt áruknak az általuk üzemeltetett oldalakon történő árusítása ellen. Amellett, hogy kötelezővé tette az e-kereskedők regisztrációját és engedélyhez kötötte a működésüket, valamint rendezte az adózás, az elektronikus fizetés és az e-kereskedelmi reklamációk kezelésének körülményeit, az új jogszabály védelmet nyújt a szellemi tulajdonnak is. – írja egy hongkongi székhelyű jogi iroda, a Deacons.

A kínai e-kereskedelmi piac szereplőit komolyan érintő új törvény értelmében az e-kereskedelmi platformok üzemeltetői bizonyos jogi feltétel teljesülése esetén a kereskedőkkel közösen, egyetemlegesen felelnek a hamis és másolt áruknak az oldalukon történő értékesítéséért. Korábban egyedül a kereskedőt terhelte a felelősség, ha rajtakapták, hogy hamis, vagy „koppintott” termékeket árult. Mostantól az e-kereskedelem minden szereplőjét akár 2 millió kínai jüan bírsággal is sújthatják.

Friss