Gazdaság

Valósággá vált a blokklánc-hitelesített ingatlannyilvántartás Magyarországon

Magyarország első felhő-alapú ingatlan- és társasházkezelő rendszere blokklánc technológiát vezetett be.

A technológiai áttörés lényege, hogy új szintre emeli a rendszerben bonyolított adminisztráció biztonságát.

Az alapvetően társasházi ingatlanok kezelésére készült és használt szoftver, az eHÁZ, ugyanis mostantól egy olyan automatizált hitelesítési eljárást alkalmaz, amelynek decentralizált szerkezete kizárja a hamisítást, az utólagos módosítást vagy a rosszindulatú támadások okozta károkat.

„Az eHÁZ így az első olyan felhő-alapú társasházi ingatlankezelő rendszer, mely Stellar-hálózaton alapuló okos szerződéseken (smart-contract-alapokon) nyugvó blokklánc-hitelesítést vesz igénybe.”

– nyilatkozta Dén Mátyás András, az eHÁZ projektvezetője.

Ennek a technológiának eredményeként az eltárolt logokat, tehát az egyes ingatlan-nyilvántartásban történő változásokat, könyvelési és adminisztrációs feladatokat időbélyeggel látja el a rendszer, mely főleg a megmásíthatatlanság és egyszerű visszakereshetőség szempontjából fontos. Ugyanakkor az adattárolás továbbra is centralizált módon, saját infrastruktúrán, Magyarországon belül történik. Különös tekintettel igaz ez a GDPR-szempontból személyes adatoknak minősülő információkra.

„Az Unióban Olaszországban ismerték fel és ismerik el az elsők között a blokklánc-alapú időbélyeg-hitelesítés előnyeit (https://www.natlawreview.com/article/italy-s-legal-recognition-blockchain-based-timestamping), évről évre több blokklánc-alapú, decentralizált hitelesítési eljárás lesz elfogadva más országokban is, úgy az egyes logok, mint később a dokumentumok elektronikus hitelesítésére is”

– fogalmazott Dén Mátyás András.

Friss