Gazdaság

A V-Casting technológiai innovációja

Költséghatékony, gyors és környezetbarát termelés

Az ipari termelésben használt hűtő-kenő folyadékok, illetve felületkezelő anyagok kiválasztása komplex feladat. Az anyagok kezelése és a munka során felhasznált mennyiség mértéke a vonatkozó környezetvédelmi irányelvek miatt komoly körültekintést igényel.

A VEKOP-2.1.7-15-2016-00306 pályázatnak köszönhetően az ecseri székhelyű V-Casting Kft. könnyűfémöntödében 77 664 900 Ft összköltségű projekt valósul meg, melyhez 48 143 440 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A beruházás eredményeként olyan új technológiát (minimálkenés) dolgoztak ki, melynek köszönhetően megújult az új redőny tokvég záró termékcsalád gyártása. A gyártószerszám működési ciklusa és a gyártás hatékonysága is javult: jelentősen megnőtt az egységnyi idő alatt gyártott termék száma.

A korábbi gyártástechnológia során komoly hősokk érte a gyártószerszámot, így rövid idő alatt leamortizálódott, a minőségének gyors romlása miatt sűrű cserére szorult. A szerszám használata miatt keletkezett problémák folyamatosan lassították a gyártási folyamatot. A technológia felülvizsgálata és cseréje elengedhetetlenné vált a korszerű és minőségi munkavégzéshez.

A minimálkenés alapú technológia alkalmazása megoldást jelentett a korábbi problémákra. A minimálkenés az acél szerszámon egy filmréteget képez annak érdekében, hogy az alumínium öntvény a szerszámból kivehető/elválasztható legyen. Az új, Trennex alapanyagból felépülő olaj/víz segítségével a gyártószerszámban belsőleg megy végbe a lehűlés, így a korábbi külső hősokk nem okoz károkat. A hősokk kiiktatásával nő a szerszám élettartama is, mely kedvezőbb előállítási költséget idéz elő. Az új technológia környezetbarát, hiszen a leválasztó anyag csekély mennyisége miatt jelentősen kevesebb kezelendő szennyvíz keletkezik.  Az öntés hatékonysága jelentősen növekedett, mert az öntési ciklusidőt 10-15%-kal csökkenteni tudták. A gyártási folyamat 21 napról 17 napra esett vissza.

Friss