Gazdaság

Adattárolási kihívások a jéghegy aljában

A vállalatok adatnövekedése mellett a tárolt állományok számosságában is jelentős növekedés történt az elmúlt években.

Emellett az látható, hogy a vállalati adatok azok létrejöttekor aktívan kerülnek feldolgozásra, míg pár hét elteltével az alkalmazások vagy felhasználók akár hónapokig nem nyúlnak hozzá, miközben az adat bármikor történő elérése és védelme kritikus szempont. Az informatikai piac korábban főleg a gyors adattárolásra fókuszált, miközben rengeteg hideg adat van jelen a vállalati környezetekben.

„A jéghegy alja egyre nagyobb hangsúlyt kap és a másodlagos adattárolás a jellege miatt egyre nagyobb figyelmet érdemel”

– mondta Orbán György, a Hewlett Packard Enterprise szakértője.

Az adattárolás

A tároló merevlemez architektúra rohamos fejlődése nem csak az adott média kapacitását, hanem teljesítményét is optimalizálta a memória alapú technológiák alkalmazásával. Egy klasszikus SSD merevlemez gyors adatelérést és csökkentett energiafogyasztást nyújt, ellenben egy magasabb árkategóriát képvisel a klasszikus „fémtányéros” merevlemezekkel szemben. A klasszikus tároló közegek egységnyi területre nézve több TB kapacitás tárolására képesek, és bár teljesítményük nem ér fel egy memória alapú tárolóval, a technológia érettsége és az ár-érték arányos tárolási költség miatt optimális alternatívát jelent az adatoknak.

Az adat életciklusának megismerése

A vállalati adatok felhasználási szokásainak vizsgálatára számos felmérő alkalmazás áll rendelkezésre. Egy klasszikus fájlrendszer állományai az adattartalom mellett több olyan információt rögzítenek, amivel egy adat „hőmérséklete”, adat elérési gyakorisága vizsgálható. Ilyen adatok például az adott állomány készítésének, utolsó módosításának ideje vagy a létrehozó felhasználó. Ezen információkból egy olyan „adattérkép” hozható létre, ahol vizualizálható az aktív, napi adathozzáférés vagy a passzív, kevésbé használt, de adott pillanatban azonnali elérést igénylő állományok számossága és kapacitás foglaltsága. Egy ilyen riport emellett a felmérés egy olyan látványos kimenetet ad, amiből a hideg adatok felismerésével egy olcsóbb, ár-érték arányos tároló réteg tervezhető.

Új  szintre helyezett, reneszánsz szemlélet

Az adatok felhasználás alapú tárolás központja egy olyan szoftver intelligencia, ami előre definiált szabályrendszerek alapján képes az adatok állományi szinten történő, adott rétegek közötti mozgatására. A kulcsszó a transzparencia, melynek eredményeként az adatelérés a felhasználó oldaláról mindig online, miközben a kora vagy hőmérséklete alapján már egy hidegebb, olcsóbb rétegre lett lemozgatva. A későbbi hozzáférés során az egyes rétegek a felhasználó elől rejtve vannak, és az intelligencia biztosítja az adott állomány automatikus előhívását.

Zöld és barna mezőre egyaránt

Az adat életciklus menedzsment nagy előnye, hogy az adatmozgatást végző intelligencia és az egyes tároló rétegek meglévő adatközponti infrastruktúrába illeszthetőek, így a meglévő tároló rétegek újra felhasználásával egy többrétegű adatstratégia valósítható meg.

Miért gondolkodjunk platformban?

Összességében jól látható, hogy az adat életciklus menedzsment hosszú távon az optimális, megfelelő rétegben történő, ár-érték arányos adattárolás lehetőségét biztosítja. Látni kell a meglévő adathalmaz vizsgálatának és tervezésének, a szoftver és hardver komponensek megfelelő társításának, és az „egykapus” támogatásnak a fontosságát, hogy végül a platformunk tökéletes összhangban egy egészet alkosson.

Friss