Gazdaság

Egymilliárd forintot bukott egy cég egy zsarolóvírusnak köszönhetően

Megduplázódott a zsarolóvírusos támadás utáni helyreállítás költsége, ráadásul a váltságdíjat kifizető cégek 92 százaléka nem kapja vissza minden adatát.

Kétszer annyira drága egy zsarolóvírusos támadás utáni helyreállítás most, mint egy évvel korábban – derül ki a Sophos State of Ransomware 2021 című jelentéséből. A zsarolóvírus-támadások utáni helyreállítás összköltsége közel kétmillió dollárt ért el egy év alatt.

A kutatást a világ 30 országában, 5400 cégnél végezték el, magyar nem volt közöttük. Az eredmény az lett: a helyreállítási költségek, beleértve a kiesett munkaidőt, elveszett rendeléseket, működési költségeket és további tényezőket a 2020-as átlagos 761 106 dollárról 1,85 millióra (azaz 554 millió forintra) nőttek.

Az átlagos kifizetett váltságdíj 170 404 dollár, vagyis 51 millió forint volt. Ez azt jelenti, hogy a támadásból való helyreállás átlagos költsége már tízszerese a váltságdíjnak. A legtöbben 10 ezer dollár körüli összeget fizettek ki, de tíz szervezet egymillió dollárnál is többet volt hajlandó fizetni, egy olyan cég is volt, amely 3,2 millió dollárt (959 millió forintot) adott egy zsarolónak. Ráadásul a siker sem teljes, a váltságdíjat kifizető cégeknek csupán 8 százaléka kapja vissza az összes adatát.

A cégek aránya, akik kifizették a váltságdíjat, a 2020-as 26 százalékról 32 százalékra nőtt 2021-re.

Forrás: HVG

Friss