Gazdaság

Mobillal már nem csak fizetni lehet, fizetést is lehet fogadni

Nemcsak fizetni lehet mobillal, hanem a kártyás vagy épp telefonos fizetést fogadni is. Kedvezőbb feltételek mellett, mint ahogy azt a régi beidegződések alapján sokan gondolják.

Nagy lendületet adott a honi POS-terminál állománynak az a rendelkezés, hogy január 1-jétől már minden helyen, ahol van online pénztárgép, kötelesek valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget is biztosítani a vásárlóknak, vendégeknek, mint például a kártyás, vagy telefonos fizetés.

A szabályozásnak meg lehet felelni úgy is, ha az üzemeltető kiír egy számlaszámot, és pénzügyi teljesítésnek veszi az oda érkező utalást. Ám a gyakorlatban hiába is éri el a célszámlát 5 másodpercen belül az összeg, az átutalás maga még mindig sokkal nagyobb macera (és több időbe telik), mint a kártyás fizetés. Amelytől a legtöbb üzemeltető régi berögződések miatt ódzkodik.

Pedig már egyáltalán nem csak egy-két nagy banktól lehet igényelni kártyaelfogadást lehetővé tévő POS-terminált. A piaci lehetőségek bővülésével nőtt a verseny, és a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételek mellett oldhatja meg egy vállalkozás a kártyaelfogadást.

SoftPOS, amelyhez egy telefon is elég

“Nem kell külön fizikai terminál, elegendő egyetlen mobiltelefon ahhoz, hogy a futároknál, szerelőknél, fodrászoknál, taxisoknál vagy bármely más kisvállalkozónál bárhol, bármikor készpénzmentesen lehessen kifizetni a számlát”

– ilyen felütéssel adta hírül a magyar piac legfrissebb fejleményét minap az Erste Bank, amely a kereskedelmi bankok közül egyik elsőként kínálja kisvállalkozói ügyfeleinek a Global Payments Europe által biztosított softPOS terminált. Ez a hagyományos megoldásnál több mint 80 százalékkal olcsóbban biztosítja a kártyaelfogadást: nincs előfizetési, regisztrációs és készülékbérleti díj sem. Így a kártyaelfogadás biztosítása a vállalkozónak semmibe sem kerül, csak a forgalom után kell – a fizikai terminálos részesedéssel megegyező – jutalékot fizetni.

A softPOS ugyanis nem egy készülék, hanem csupán egy olyan alkalmazás, melyet NFC-képes androidos okostelefonra kell telepíteni. A szerződéskötés után 2-3 napon belül aktiválható appba ezután csak be kell írni az aktuális vásárlás összegét, a készülék közelébe tennie az ügyfélnek a bankkártyát, okostelefont vagy okosórát, és már meg is történik a fizetés. A hagyományos terminálok esetében megszokott bizonylatot e-mailben kaphatja meg az ügyfél, de technológiailag arra is fel van készítve a softPOS, hogy a mobilhoz Bluetooth-szal kapcsolódó blokknyomtatóval papír alapú bizonylat készülhessen.

SumUp, a külön kütyüs

Ennél valamivel drágábban, de még mindig nem vagyonokért oldható meg, ha valaki a hagyományos POS-termináloknál kisebb, modernebb eszközt szeretne. Ilyeneket kínál például a SumUp.

A cég legolcsóbb, 10 ezer forintért beszerezhető megoldása a SumUp Air. Ez egy mobilos kiegészítő, melynek előnye, hogy így magát az okostelefont vagy táblagépet például egy söröző esetében végig biztonságban, a pultban lehet tartani, csak a hozzá Bluetooth-on kapcsolódó kütyüt kell hordoznia a felszolgálóknak. A cég ígérete szerint egy feltöltés után 500 tranzakciót is bír az eszköz akkumulátora.

A 34 ezer forintos SumUp 3G egy hordozható terminál, amely wifi-kapcsolattal és a beépített SIM-kártyával is használható – azaz nem igényel mobilos kapcsolódást, önmagában működik. (Érdekesség, hogy a beépített SIM-nek nincs havi díja, a szolgáltató korlátlan, ingyenes adatforgalommal adja.) Nagyjából még egyszer annyit kell kifizetni, és akkor már mobil nyugtanyomtatóval együtt adja a cég az eszközt.

A más díjtételek nélkül, tranzakciónkénti 1,95 százalékos jutalékért működő SumUp megoldását a cég adatai szerint napi 3 millió vásárlás/fizetés kiszolgálására használják. A napi bevétel bankszámlára utalását 3-5 napos határidővel ígéri a vállalat.

ReadyPay, amelynél érdemes alaposan átgondolni, melyik csomag legyen

A SumUp rendszeréhez hasonlót kínál ReadyPay nevű megoldásával a Vodafone. A telekommunikációs szolgáltató magát hűségvállalás mellett a telefonhoz Bluetooth-on csatlakozó mobil terminált (mPOS) 1 forintért adja.

A 24 hónapra szóló, határozott idejű szerződés ideje alatt rendszeres költségként kétféle tétel merülhet fel. Az Alapban 6490 havi díjat számol fel a Vodafone, a banki jutalék pedig 6 hónapon át 0 százalékos, majd azt követően 1,25 százalék. Az Extra csomag havonta fizetendő díja ugyan magasabb (9990 forint), viszont a banki jutalék a szerződés teljes ideje alatt, azaz 24 hónapon át végig 0 százalék.

A Vodafone ReadyPay esetén érdemes nagyon alaposan átgondolni az üzlet igényei, forgalma alapján, hogy melyik konstrukció eredményez majd végül kisebb költségszintet. Ráadásul nemcsak a jelenlegi vásárlói, fizetési szokásokat kell figyelembe venni, hanem két évre előre tervezni, milyen trendek várhatók.

Forrás: HVG

Friss