Gazdaság

Hatalmas változásra készül a Vodafone

Hamarosan elfelejthetik a kezdeti idők óta a mobiltelefónia alapkövének számító fizikai SIM kártyákat a Vodafone ügyfelei.

Telekom már három éve lehetővé teszi ügyfeleinek, hogy a megszokott SIM kártya nélkül használják kompatibilis eszközeiket, és hamarosan a vodafone-osok is élhetnek majd a modern technológia előnyeivel – szúrta ki a szolgáltató általános szerződési feltételeiben a Szifon.com. A július 30-ától hatályos ÁSZF szövege ugyanis már több helyen említi az eSIM-használat lehetőségét. A vállalat hivatalos bejelentést még nem tett.

Az eSIM-kompatibilis készülékekben egy beépített chip teszi lehetővé, hogy az ügyfélnek ne kelljen hagyományos SIM kártyát helyezni a készülékébe. Ehelyett elegendő a szerződés megkötését követően az interneten keresztül letölteni egy felhasználói SIM-profilt.

Ennek egyik előnye, hogy a mobilgyártóknak nem kell kialakítaniuk SIM-foglalatot az eszközben, így több hely marad más okosságokra. Az is praktikus, hogy az eSIM technológiával üzletbe járkálás nélkül, egy egyszerű letöltéssel vihető végbe például a szolgáltatóváltás.

Hasonlóan fontos, hogy így a kisebb eszközök is rá tudnak csatlakozni közvetlenül a mobilhálózatra, például az okosórák, melyek így önállóan, okosmobil jelenléte nélkül is használhatók telefonálásra, netezésre, online szolgáltatások igénybevételére.

Nem mellékes hatás, hogy a fizikai SIM elhagyása jót tesz a környezetnek, csökken ugyanis a műanyagszemét mennyisége. Kapcsolódó fejlemény, hogy néhány hete a Vodafone Európa négy vezető hálózatüzemeltetőjével összefogva egy új, páneurópai környezetvédelmi minősítési rendszert vezetett be, amely egyrészt a fogyasztókat segíti abban, hogy megtalálják és előnyben részesítsék a leginkább fenntartható mobiltelefonokat, másrészt arra ösztönzi a szállítókat, hogy csökkentsék eszközeik környezeti hatásait. Hogy milyen címkét kell figyelni, és melyik jelölés mit jelent rajta, arról itt olvashat.

Friss