Gazdaság

Vezeték nélküli hálózat kiépítése a hatékony kommunikációért

A megbízható, biztonságos vezeték nélküli hálózat már szinte minden telephelyen – legyen szó raktárról, gyártelepről, szállodáról vagy éppen irodáról –, de már otthonunkban is alapvető infrastrukturális követelmény. Ennek szükségességét legtöbbször fel is ismerik, ennek ellenére még mindig nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy a mindenki számára megfelelő hálózat rendelkezésre álljon.

A hálózat  – rosszabb esetben – nem nyilvános, vagy elérhető ugyan, de túlterhelt, gyenge lefedettséggel bír, alacsony sebességet biztosít. Az Assono Magyarország Kft. több tíz éves vállalati kommunikációban szerzett tapasztalataira építve, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködésével a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból elnyert pályázat mentén vezeték nélküli kommunikációs hálózatok bemérésével, telepítésével bővítette szolgáltatási körét.

De mit is jelent ez pontosan? Maga a szolgáltatás két nagyobb részből tevődik össze. Az egyik, a már meglévő hálózatok bemérése, felmérése, majd ezt követően – a kapott eredmények függvényében -, javaslattétel a hálózat korszerűsítésére, optimalizálására. Ennek menete a következőképp történik: első lépés a helyszínen történő mérés, amelynek során összegyűjtjük a hálózatok RF spektrum információit a teljes terület körbejárásával. A mérések pontosan meghatározott mérési módszer szerint zajlanak a legújabb, iparágban is elismert eszközökkel és szoftverekkel. Vizsgálható az átviteli sebesség, interferenciák jelenléte, jelerősségek és még sok egyéb tényező.

A megvalósult pályázati projekt során laborkörülmények között és terepi mérések során vizsgáltuk különböző anyagok csillapítási tényezőit, ezeket adatbázisba gyűjtöttük. A legtöbb vezeték nélküli hálózat-tervező szoftver rendelkezik adatokkal egyes anyagi minőségekre vonatkozóan, ám a lefedendő területre való komplex számításokat nem lehet elvégezni, mivel a matematikai modellalkotás lehetetlen, vagy túlságosan nagy erőfeszítést igényelne. Ezért olyan esettanulmányokat végeztünk, melyek jól jellemeznek egy átlagos irodát, gyártócsarnokot, bemutatótermet. Belátható, hogy a rádiófrekvenciás jelterjedés korántsem ideális módon valósul meg a felsorolt helyszíneken, az optikai rálátás nagyon ritka az adó és a vevő között. A vizsgált helyszíneken végzett interferencia és jelszint értékek, illetve WiFi esetén az ütközések miatti újrasugárzások száma jó képet mutatnak a szóródásra, visszaverődésre vonatkozóan. Az RF méréseket IP DECT, WiFi és UMTS hálózatokon tudjuk elvégezni.

Mivel az ismert RF mérésre alkalmas szoftverek nem rendelkeznek mögöttes adatbázissal, mindig csak az adott feladatra koncentrálnak, így a mérések feldolgozásához a projekt keretében egy saját alkalmazás, a MatAtt is kifejlesztésre került. Ennek adatbázisában a mért értékekhez hozzárendelhető a környezet, az adótól mért távolság pedig automatikusan kerül kiszámításra a térképen megjelölt pont szerint. Ezen információk birtokában statisztikai módszerekkel medián értékek számolhatók, így például modellezhető, hogy egy fémalkatrészeket gyártó üzemben a 2,4GHz-es frekvenciasávot használva a jelszint az eddig gyűjtött adatok alapján a forrástól számított kb. 30 méter múlva csökken -67 dBm értékre. Ugyanitt 5 GHz-t használva már 14 méter megtétele után -67 dBm a jelerősség csak.

Ezek a mérések akkor válnak hasznossá és megbízhatóvá, ha kellően nagyszámú a minta és a kiugróan rossz vagy jó értékeket mérnökeink elemzik, kiszűrik, meghatározzák az okait. Ezek mentén haladva a tervezési feladatok könnyebbé válhatnak, mivel sok esetben elkerülhető az alul vagy túlméretezés, a vezeték nélküli hálózat végleges telepítése alkalmával a várt eredmény nagyon közel lesz a méréssel igazolhatóhoz.

A szolgáltatás részét képezi új vezeték nélküli hálózat kiépítése is. Ebben az esetben a legfontosabb egy pontos alaprajz és a helyszín bejárása. Ezt követően készülhet csak el a terv, illetve a helyszínen az Access Point-ok (AP) elhelyezésének meghatározása. A tervezést a kivitelezés követi: kábelezés, AP-k elhelyezése. A fizikai kiépítést és konfigurációt követően megtörténik a hálózat bemérése, melynek eredményeit jegyzőkönyvben rögzítjük, amelyet természetesen az ügyfél is kézhez kap.

A stabil vezeték nélküli hálózat nem csak az internetkapcsolat miatt szükséges, hanem számtalan, a termelést, működést segítő szoftver miatt is. Ilyen például az Assono legújabb fejlesztése, a NOTIFLY vezeték nélküli üzenetküldő rendszer is, amely segítségével gyorsan, egyszerűen juttathatunk el üzenetet a kollégák számára. Használatával a termelékenység növekedhet, a felmerülő problémák megoldásának ideje jelentősen csökkenhet.

Bővebb információ, ajánlatkérés vagy bármely kérdés esetén kérjük, írjon az info@assono.hu email címre, vagy látogasson el weboldalunkra!

 Szerző: Járai Balázs, fejlesztőmérnök – Assono Magyarország Kft.

Friss