Gazdaság

Rossz hír: drágulhatnak jövőre az okostelefonok

Míg a világjárvány idején megtorpanni látszottak az okostelefon árak, a világ legnagyobb chipgyártójának bejelentése után valószínűleg vastagabban fognak majd a ceruzák.

Komoly hatással lehet az okostelefonok piacára a TSMC bejelentése. A világ legnagyobb független félvezető-gyártója (és Tajvan egyik legnagyobb vállalata) ugyanis az elmúlt évtized legnagyobb áremeléséről tájékoztatta partnereit.

És ez bizony cseppet sem mindegy, hiszen a TSMC-nek olyan nagy ügyfelei vannak, mint az Apple, a Qualcomm vagy az Nvidia. Bár már most is 20 százalékkal drágábbak a TSMC áramkörei a rivális gyártókénál, még így is meglepő, hogy csak most lépte ezt meg, miközben sok más chipgyártó már korábban erre a lépésre kényszerült.

Az ügyfeleknek október 1-ig kell elfogadniuk az új feltételeket, és borítékolható, hogy ezt meg is fogják tenni. Ez viszont egyúttal azt is jelenti, hogy a fogyasztóknak is magasabb árakra kell majd számítaniuk. Mindenesetre a TSMC még a régi árakon teljesíti az eddigi megrendeléseket, azaz az említett változások hatása legkorábban jövőre lesz majd érezhető.

Forrás: HVG

Friss