Gazdaság

Nem lesz olyan brutális az SSD árnövekedés

A vártnál visszafogottabb a NAND memóriachipek iránti kereslet.

Az év elején rossz híreket kaptak az SSD háttértárakat vásárolni kívánók, részben a hirtelen népszerűvé vált Chia kriptovaluta miatt fennállt a reális veszély a bennük is használt NAND memóriachipek iránti igény egekbe szökésének. Ennek oka, hogy a Chia bányászatához erős videókártya helyett óriási tárhelykapacitásra van szükség, ám mostanra úgy tűnik, hogy megbukott a kriptovaluta.

TrendForce elemzése szerint ennek köszönhetően nem jött el a termékhiány a NAND memóriachipek piacán, az idei utolsó negyedévben a vártnál kisebb kereslet miatt valójában csökkenhet az áruk, csak a nagyvállalati SSD-kben használatos lapkák esetében számítanak 0-5% áremelkedésre az elemzők. A fogyasztói piacra szánt szilárdtest-meghajtókba szánt chipek ára 3-8%-ot eshet, ezzel lenullázva a harmadik negyedévben tapasztalt drágulást.

Az utolsó negyedévben csak a nagyvállalati SSD-kbe szánt NAND chipek drágulhatnakFORRÁS: TRENDFORCE

További jó hír, hogy az eMMC chipek ára is csökkenhet, a mobileszközökbe szánt háttértárak esetén 0-5% mínusz szintén elég lehet az előző negyedéves emelkedés nullázására, míg a pendrive-okba és hasonló eszközökbe szánt lapkák ára 5-10%-kal is redukálódhat.Forrás: ORIGO

Friss