Gazdaság

Hatalmas munkaerőpiaci felbolydulást okozott a járványhelyzet

Kétséget kizáró módon hatalmasat változott a világ az elmúlt bő másfél évben. A koronavírus-járvány világméreteket öltött, és az annak terjedését visszaszorítani hivatott járványügyi intézkedések hatásait mindenki a saját bőrén tapasztalta. Ezek az intézkedések természetesen a munkaerőpiacot is nagymértékben befolyásolták, rengetegen váltak munkanélkülivé és kellett új alapokra helyezniük megélhetésüket.

A 2020-as év márciusi hónapja valószínűleg mindenkinek élénken bevésődik az emlékeikbe, ekkor azonosították ugyanis Magyarországon az első fertőzötteket, majd vette kezdetét itthon is azon események láncolata, melyek számos ember életét sorsfordítóan befolyásolták. Kezdetben sokak reményteljesek voltak azzal kapcsolatban, hogy a járvány néhány hónap alatt lecseng és minden visszatér a normális kerékvágásba, később azonban az újabb és újabb megbetegedési hullámok érkezésével nyilvánvalóvá vált, hogy a vírus hosszabb távon fogja befolyásolni mindennapi életünket.

A cégek reakciója is eltérő volt a kialakult helyzetre, ami részben abból adódott, hogy a járványintézkedések különböző mértékben voltak hatással az egyes gazdasági szereplők működésére. Rengeteg vállalat kényszerült arra, hogy jelentős mértékben limitálja tevékenységét, sőt sokuk esetében a teljes leállás is elkerülhetetlenné vált. Ezenkívül a cégek mérete is nagy befolyásoló erővel bírt azt illetően, hogy milyen szinten került veszélybe működésük a korlátozások következtében.

Sajnos a kkv-szektorban rengeteg vállalat volt kénytelen drasztikus lépéseket hozni, azaz béreket fagyasztottak be vagy munkavállalókat küldtek el. A nagyvállalati szektorban a fő hangsúlyt nem a leépítésekre, hanem a szociális problémák kezelésére, illetve a különböző egészségvédelemmel kapcsolatos intézkedések bevezetésére fordították. Tehették mindezt azért, mert általánosságban véve jelentősen nagyobb tartalékokkal rendelkeznek, mint a kis- és középvállalatok.

A későbbi járványhullámok azonban már más képet festettek az elbocsájtások tekintetében, sőt a helyzet egészen odáig fajult, hogy 2021 nyarára több szektorban is jelentős munkaerőhiány alakult ki. Különösen jó példa erre a vendéglátóipar, amelyet talán a legsúlyosabban érintettek a járványügyi intézkedések. A lezárások következtében számos ezen a területen dolgozó munkavállaló kényszerült arra, hogy más iparágban elhelyezkedve biztosítsa megélhetését. Sokan vették közülük az irányt a kereskedelem, az építőipar és az áru- és személyszállítás felé, ahonnan a korlátozások feloldása ellenére sem szeretnének visszatérni a vendéglátóiparba.

Ennek eredményeképp mára közel 40-50 ezer ember hiányzik csak ebből az ágazatból, de nem a vendéglátás az egyetlen, ahol a munkáltatóknak meggyűlik a baja a megfelelő mennyiségű munkaerő megtalálásával. Többek között jelenleg az építőiparban, a feldolgozóiparban és az IT-szektorban is jelentős munkaerőhiány mutatkozik. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ami hiány az egyik oldalon, az egy lehetőség a másikon. A sok betöltetlen állás ugyanis jó esélyt biztosít a jelenleg munkanélkülieknek vagy pályamódosításon gondolkodóknak az elhelyezkedésre.

Az álláskereséshez pedig rengeteg platform áll a rendelkezésükre, melyek eléréséhez manapság már elég egy okostelefon. Az egyes nagyobb álláskereső portálok ugyanis az utóbbi időkben sorra jelentették meg saját alkalmazásaikat, hogy ezzel még inkább megkönnyítsék a pályázók dolgát a böngészés és a jelentkezés tekintetében egyaránt. Így tett az ÁllásÓriás csapata is, akiknek az applikációja már letölthető a Google Play Áruházból, illetve az App Store-ból is. Az alkalmazás használatával a felhasználók gyakorlatilag bármikor és bárhonnan képesek böngészni a legfrissebb álláslehetőségek között, akár város vagy kulcsszó szerint szűrve is. Az egyes nyitott pozíciók között találhatók helyi vállalkozásoktól és multinacionális cégektől is hirdetések, így jó eséllyel mindenki talál a maga számára érdekes elhelyezkedési lehetőséget. További előny, hogy az alkalmazás bármely funkciójának használata meglehetősen egyértelmű, így azok a munkavállalók is bátran kipróbálhatják és használhatják, akiktől alapvetően távol áll az applikációk világa.

Képek forrása: Freepik.com

Friss