Gazdaság

363 milliót zsebelt be egy 22 éves diák

Az internet új korszakában szinte semmi sem lehetetlen. Jól bizonyítja ezt, hogy pusztán videók segítségével is új hobbikat lehet elsajátítani, egy-egy amatőr fotósorozat pedig gazdaggá is tehet valakit.

Egy Sultan Gustaf Al Ghozali nevű indonéziai diák az eltelt öt évben minden nap készített magáról egy szelfit, azaz önfotót. A projekt egyszerű szórakoztatásból indult, ám a férfinek idővel vevői is lettek. Az üzlet mostanra pedig olyannyira beindult, hogy az érintett immár a milliomosok körét gyarapítja.

A jelenség okát a PetaPixel fejtette meg: a fiatal egy nap NFT-vé alakította a fotók egy részét, majd kíváncsiságból feltöltötte azokat a digitális termékek eladásával foglalkozó oldalra, az OpenSeára. Az NFT egy kizárólagos tulajdonjoggal rendelkező token, amit, ha valaki megvásárol, az csakis az övé lesz.

Sultan Gustaf Al Ghozali nem számolt nagy sikerrel, ezért minden képnek rendkívül alacsony kezdőárat, 0,00001 ETH-t állított be. Ez az Ethereum nevű kriptovaluta rövidítése. Az érték – a jelenlegi piaci helyzet alapján számolva – nagyjából 3 dollárnak, körülbelül 960 forintnak felel meg. Még ez is soknak tűnhet néhány amatőr fotóért, a közösség azonban nem így látta:

„néhány nap múlva képek tucatjára talált gazdára, amelyek közül többet 0,9 ETH-ért vittek el. Valaki ugyanis ekkora árat ajánlott érte.”

Az érdeklődés később sem lankadt, és olyan is előfordult, hogy Ghozali egyetlen nap alatt 35 fotót értékesített. A pakk egésze nagyjából 1000 fotót tartalmazott (azért csak ennyi, mert bár állítása szerint az elmúlt öt évet végigfotózta, voltak napok, amik kimaradtak), a gyűjteményért pedig összesen 381 Ethereumért kapott. Ez több mint egymillió dolláros bevételt jelent, ami magyar pénzben nézve is jelentős összeget takar: 383 millió forintról van szó.

A diák azóta sem tudta feldolgozni az esetet, habár a sikernek természetesen örül. Vevőitől mindössze annyit kért: ne éljenek vissza a képekkel.

Forrás: HVG

Friss