Gazdaság

320 milliárd forintot kér egy cég a McDonlad’s-tól

Egy fagylaltgépeket érintő probléma technológiai-jogi csatározásokba keverte az egyik legnépszerűbb gyorséttermet és egy kisvállalkozót, amely most úgy érzi: előbbi csúnyán átverte.

Hihetetlennek tűnő összeget, 900 millió dolláros (kb. 320 milliárd forintos) kártérítést követel a McDonald’s-tól egy amerikai startup, arra válaszul, hogy a hamburgeres cég állításuk szerint komoly gazdasági problémákba taszította őket. A bonyolult ügy hátterét a Wired igyekezett kibogozni, és már most jelezzük: nem egy felbőszült vendég jelenti a kiindulópontot.

A per ugyanis a fagylaltgépeket érintő technika, pontosabban az azok hibáját elhárítani hivatott eszközhöz kötődik. Ennek oka, hogy a McDonald’s (elsősorban amerikai) egységeinél igen gyakori, hogy a fagyigépek egyszerűen beadhatják a kulcsot. A készülékeket a Taylor Company gyártja, de utóbbinak – éppen a berendezésekkel kapcsolatos gyakori hibák miatt – ma már nem túl jó a híre.

Erre a piaci helyzetre csapott le a Kytch, illetve a startup két alapítója, Melissa Nelson és Jeremy O’Sullivan. Egy olyan, mobiltelefon méretű eszközt készítettek, illetve építettek be a mekis fagyigépekbe, ami képes felügyelni azok állapotát, az esetleges hibajelenségekről pedig jelentést készít. E dokumentáció – vezeték nélküli kapcsolaton át – a franchise-tulajdonosok számára is elérhető.

A készülék jelentős sikert aratott a helyi mekiseknél, és 2020 novemberére a Kytch már mintegy 500 partnerrel számolhatott. Ez azonban gyorsan véget ért, miután az éttermek mögötti anyacég levélben arról értesítette a helyi üzemeltetőket, hogy azok hagyjanak fel a Kytch eszközeinek használatával. A hírek szerint azért, mert a McDonald’s biztonsági kockázatot vélt felfedezni az eszközben, amelynek beépítése ráadásul garanciavesztéshez vezethet. A helyzet később még jobban eldurvult: a Kytch ugyanis azt állította, hogy a fagyigépeket gyártó Taylor lemásolta az eszközüket.

A történetben érintett felek természetesen eltérő véleményeket fogalmaztak meg a felhozott vádakkal kapcsolatban. A Kytch szerint a McDonald’s csak tönkre akarja őket tenni, míg utóbbi szerint ez nem igaz. Az viszont biztos, hogy a helyzet a klasszikus Dávid és Góliát párharcához hasonlít, de azt még nem tudni, ki kerül ki belőle győztesen. A McDonald’s-nak minden bizonnyal megvannak a jogi és anyagi erőforrásai egy hosszadalmas küzdelemhez, míg a Kytch már most adományokat gyűjt, hogy a bíróság előtt védhesse igazát. A startup újabb keresetében jelent meg a 900 millió dolláros kártérítési igény is.

Forrás: HVG

Friss