Gazdaság

Kanada kitiltja a kínai Huawei Technologies-t az 5G hálózatokból

A vállalat csalódott, de nincs meglepve.

A kanadai vezeték nélküli szolgáltatók nem telepíthetnek Huawei-berendezéseket nagy sebességű 5G-hálózataikba – közölte csütörtökön a kanadai kormány, csatlakozva a szövetségesekhez, akik betiltották a kínai technológiai óriásvállalatot.

Kanada volt az egyetlen olyan tagja az Öt Szem hírszerző szövetségnek, amely nem tiltotta vagy korlátozta a Huawei Technologies Co. berendezéseinek használatát. Ltd. berendezéseinek 5G hálózataiban való használatát. Az Egyesült Államok és a többi tag – Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland – korábban betiltotta a Huaweit.

„Bejelentjük azon szándékunkat, hogy megtiltjuk a Huawei és a ZTE termékeinek és szolgáltatásainak bevonását Kanada távközlési rendszereibe”

– mondta François-Philippe Champagne ipari miniszter.

A kanadai tilalom kiterjed a ZTE Corp-ra is, Kína egyik legnagyobb technológiai vállalatára, amely állami tulajdonban van. Champagne hozzátette, hogy

„azok a szolgáltatók, akiknél már telepítve van ez a berendezés, kötelesek lesznek megszüntetni a használatát és eltávolítani”.

Elmondta, hogy a kanadai vezeték nélküli vállalatoknak nem fognak kártérítést felajánlani. Kanada nagy vezeték nélküli vállalatai már megkezdték a munkát más szolgáltatókkal.

„Sok ellenséges szereplő van, akik készen állnak arra, hogy kihasználják a védelmi rendszerünk sebezhetőségeit”

– mondta Marco Mendicino közbiztonsági miniszter.

Mendicino szerint a kormány átfogó vizsgálatot végzett, és megduplázza erőfeszítéseit a kanadaiak védelme érdekében. Kína elítélte az egyik nemzeti bajnoka elleni lépést, mint az Egyesült Államokkal összehangoltan végrehajtott „politikai manipulációt”, amelynek célja a kínai vállalatok „elnyomása” a szabad piac elveinek megsértésével.

„Kína átfogóan és komolyan értékelni fogja ezt az incidenst, és minden szükséges intézkedést megtesz a kínai vállalatok törvényes jogainak és érdekeinek védelme érdekében”

– áll Kína kanadai nagykövetségének a honlapján közzétett nyilatkozatában.

Kína kereskedelmi vitákban általában ilyen nyelvezetet használ, ami gyakran nem vezet határozott válaszhoz Peking részéről. Az amerikai kormány évek óta lobbizik a Kanadához hasonló szövetségeseknél, hogy zárják ki a Huaweit az új, ultragyors 5G-s mobilhálózatokból, mivel aggódnak amiatt, hogy Kína kommunista uralkodói arra kényszeríthetik a vállalatot, hogy segítsen a kiberkémkedésben. Az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy átgondolja a hírszerzési információmegosztást minden olyan országgal, amely a Huawei eszközeit használja. A vállalat többször is tagadta a vádakat.

„Csalódottak vagyunk, de nem vagyunk meglepve. Csodálkozunk, hogy a kormánynak ilyen sokáig tartott meghozni a döntést”

– mondta Alykhan Velshi, a Huawei szóvivője.

„Úgy látjuk, hogy ez egy politikai döntés, amely elsősorban az Egyesült Államok politikai nyomására született”.

Velshi szerint még évekig lesznek Huawei-berendezések Kanadában. Elmondta, hogy a vállalatnak több mint 1500 alkalmazottja van Kanadában, és kétharmaduk a kutatás-fejlesztésben dolgozik. Az 5G, vagyis az ötödik generációs hálózatok fejlesztése gyorsabb online kapcsolatokat biztosít majd az embereknek, és hatalmas adatkapacitással elégíti ki a mohó keresletet, mivel egyre több dolog kapcsolódik az internethez, és olyan innovációk jelennek meg, mint a virtuális valóság, immerzív játékok és az autonóm járművek. A Huawei a telefon- és internetszolgáltatók legnagyobb globális hálózati eszközszállítója. Kína technológiai világhatalommá válásának jelképe – és az Egyesült Államok biztonsági és bűnüldözési aggályainak tárgya. Egyes elemzők szerint a kínai vállalatok semmibe vették a nemzetközi szabályokat és normákat, és technológiát lopkodtak.

Kína, az Egyesült Államok és Kanada tavaly egy gyakorlatilag nagy tétekkel járó fogolycserét hajtott végre a Huawei egyik felsővezetőjének részvételével, akit az Egyesült Államok csalással vádolt meg. Kína két kanadait nem sokkal azután börtönözött be, hogy Kanada letartóztatta Meng Wanzhou-t, a Huawei Technologies pénzügyi vezetőjét és a vállalat alapítójának lányát az Egyesült Államok kiadatási kérelme alapján. Szeptemberben küldték vissza őket Kanadába, ugyanazon a napon, amikor Meng visszatért Kínába, miután megegyezett az amerikai hatóságokkal az ügyében. Számos ország „túszpolitikának” bélyegezte Kína fellépését, míg Kína a Huawei és Meng elleni vádakat politikai indíttatású kísérletnek minősítette, amellyel Kína gazdasági és technológiai fejlődését próbálták visszatartani.

„A döntést már két-három évvel ezelőtt meg kellett volna hozni, de jobb későn, mint soha”

– mondta Guy Saint-Jacques, Kanada volt kínai nagykövete a Huawei betiltására irányuló lépésről.

„Egy olyan Kínával állunk szemben, amely sokkal agresszívebb a külpolitikája folytatásában, de abban is, ahogyan a céljai eléréséhez információkat szerez.”

Saint-Jacques elmondta, hogy a kínai törvények szerint egyetlen vállalat sem utasíthatja vissza a kínai kormány információmegosztásra vonatkozó kérését, így lehetetlen lett volna engedélyezni a Huawei részvételét. Arra számít, hogy Kína megtorlást fog alkalmazni.

„Arra számítok, hogy elég gyorsan hallani fogunk felőlük”

– mondta.

„Fegyverként használják a kereskedelmet, és gyanítom, hogy ebben az esetben is ezt fogjuk látni.”

Forrás: Computerworld

Friss