Gazdaság

A munka világa átalakulóban van, de az irány még kérdéses

Négynapos munkahéttel kísérleteznek a britek, de az elképzelésben van egy komoly csalás. Az első négy napban keményebben kell dolgozni a szabadnapért.

Hetven cég valamint a Boston College, az Oxford és a Cambridge egyetemek kutatói valamint az Autonomy nevű agytröszt álltak össze, hogy tegyenek egy kísérletet a négynapos munkahéttel. A cégek között akad olyan is, ami szoftverfejlesztéssel foglalkozik, ahol irodai munkát kell végezni, de van kifőzde és egy sört főző kilencfős londoni kisvállalkozás is. A kísérlet ideje alatt a cégek alkalmazottainak csak az addigi munkaidejük nyolcvan százalékát kell a munkahelyükön tölteni, viszont így is jár a bérük száz százaléka.

Akinek ez túl jól hangzik, annak van egy csavar a történetben. Az egyik elvárás, hogy az emberek a négy napban produktívabbak lesznek, mint korábban egy átlagos napon. A Pressure Drop Brewery nevű sörfőzde alapítója, Sam Smith azt nyilatkozta, hogy a cégnek a négy nap alatt ugyanannyi sört kell főznie, palackoznia és csomagolnia, mint korábban öt nap alatt. Magyarul: a munkaterhelés ugyanaz marad, de most kevesebb idő van végrehajtani a feladatokat.

“Arról szól szerintem, hogy hogyan használod az idődet”

– fogalmazott a sörfőző.

Ugyanerről beszélt a BBC-nek Clare Doherty, aki szerint a munka elvégzésének módja változik. Fókuszáltabban fog dolgozni, azokat a perceket hasznosítja, amit korábban például az internet böngészésével töltött.

Az Egyesült Királyságban háromezer munkavállalót érint majd a kísérlet. Világszerte pedig kisebb pilotprogramok lesznek Írországban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és az USA-ban. A kísérlet azt bizonyíthatja, hogy az alacsony produktivitású – erre a Boston College szakértője az irodai munkát hozza példának – munka úgy szerveződik az életben, hogy kitölti a rendelkezésre álló időt.

A tervnek vannak kritikusai is. Julian Jessop közgazdász szerint a napi 25 százalék plusz produktuivitás nem feltétlenül elérhető. Illetve sok szakmában egyszerűen nem valósítható meg a négynapos munkahét. Például az orvosok nem tudnak még több beteget fogadni, így is túl vannak terhelve.

Forrás: Fintechradar

Friss