Gazdaság

Egymás után lépnek le Elon Musk cégeitől az MI-szakértők

Legutóbb éppen tegnap hagyta ott a boltot a Neuralink egyik alapítója, a múlt héten pedig a Teslától távozott a mesterséges intelligencia fejlesztéséért felelős igazgató.

Elon Musk vállalkozásai az utóbbi időben több kisebb-nagyobb drámán mennek keresztül, ezek közül az egyik a Neuralink alkalmazottainak elszivárgása. A Reuters tegnap számolt be Paul Merolla, a Neuralink egyik társalapítójának kilépéséről, akivel az agyi implantátumokat fejlesztő cég nyolc alapítója közül már a hatodik távozik a cégtől. Merollára a gépi mélytanulás (deep machine leaning) szakértőjeként hivatkoznak, és a felmondás pontos okait ebben az esetben sem közölték, de az egyre inkább nyilvánvaló, hogy a 2016 óta működő Neuralink sikertelenül törekszik a Tesla vagy a SpaceX vonzerejének megszerzésére.

A vállalatnál a híradások szerint egyre nagyobb problémák vannak a határidőkkel és a váratlanul összeomló projektekkel, amelyek miatt az alapítók nagyobb része már el is hagyta a társaságot. A PR-fronton sem állnak valami jól, ugyanis egymást érik a beszámolók a kísérleti alanyként tartott főemlősök sanyargatásáról, a majmok elhullásáról az implantátumokkal kapcsolatos problémák miatt, a Neuralink korábbi alkalmazottai pedig a kedvezőtlen munkakörülmények miatt panaszkodnak. Tavaly már a cég elnöke is váratlanul és rejtélyes körül mények között távozott, tovább növelve a meglévő bizonytalanságot.

Van hova menniük

Max Hodak orvosbiológus azóta megalapította saját neurotech startupját, a Science Corpot, amelyhez magával is vitt néhány magasan jegyzett ​​Neuralink-alkalmazottat. 2022 elején aztán befektetett egy másik versenytársba, a Synchronba, amelyik azóta el is orozta a Neuralink elől azt a dicsőséget, hogy az első olyan amerikai cég legyen, amelyik az Egyesült Államokban először ültet be ténylegesen agy-számítógép interfészt (BCI) emberi pácensekbe. A kommentárok szerint most már az a kérdés, hogy mennyit bír még elviselni a káoszba tartó Neuralink.

Eközben a Tesla mesterséges intelligenciáért felelős igazgatója, Andrej Karpathy is bejelentette távozását, aki annak idején az OpenAI tudósaként dolgozott, és öt évet töltött a járműgyártó vállalatnál. A döntés azért is lehet különösen érzékeny veszteség a Teslának, mert ő irányította az önvezető technológia fejlesztésében kulcsfontosságú Autopilot Vision csapatot. A hírek szerint a Tesla egyébként már megkezdte az állományának mintegy 10 százalékát érintő leépítéseket, miután a vezetőknek írt belső e-mailben Musk azt írta, hogy „szuper rossz érzései vannak” a gazdasági helyzet alakulásával kapcsolatban.

Tekintettel a rekord számú betöltetlen állásra és a tehetségek iránti egyre nagyobb keresletre a technológiai ipar (és különösen a mesterséges intelligencia) területén, a beszámolók alapján arra lehet számítani, hogy a vezető alkalmazottak között még jó néhányan lesznek, akik úgy döntenek majd, hogy idő előtt elhagyják Elon Musk vállalkozásait.

Forrás: Bitport

Friss