Gazdaság

Iránban már félig hivatalos fizetőeszköz a kriptovaluta

Mint tudjuk, háborús időket élünk. A rendkívüli idők pedig rendkívüli megoldásokat hozhatnak.

Iránban jóváhagyták az első olyan importtranzakciót, amelyet kirptovalutával fizetnek ki. A volumen egyelőre nem túl nagy: 10 millió dollár. A történelmi eseményről a Coindesk számolt be egy rövid hírben a Coindesk az iráni Tasnim hírügynökségre hivatkozva.

Akárcsak Magyarország, Irán is híján van devizának, bár utóbbi elsősorban a külső körülmények miatt. A közel-keleti országot az atomalku körüli huzavona miatt sújtja szankciókkal az USA és az Európai Unió. Az iráni kormány ezért jó ideje keresi a lehetőséget, hogyan tudná újraindítani bizonyos termékek kereskedelmét, és hogyan tudna enyhíteni az importhoz nélkülözhetetlen dollár hiányán.

2019-ben ezért is engedélyezték a kriptovaluta-bányászatot az országban, de csak szigorúan ellenőrzött körülmények között (tavaly év elején bezártak több mint 1600 illegális bányászfarmot. 2020 őszén pedig lehetővé tették, hogy a központi bank kriptovalutával finanszírozza az ország importját.

Technikailag egy ilyen ügylet akkor is a központi bank rendszerén keresztül valósul meg, ha az magántársaságok között jön létre. A központi bank fizetési platformját összekapcsolták egy olyan kereskedelmi rendszerrel, amelyen keresztül a vállalkozások kriptovalutákkal is tudnak fizetni külföldi partnereinek, a banknak pedig az engedélyezett bányászok tevékenységéből bőven van kriptokészlete.

Irán az új kriptovbaluta-birodalom?

Ami a jövőt illeti, arról Alireza Peyman-Pak, az ipari, bányászati és kereskedelmi minisztérium egyik vezető tisztviselője azt írta a Twitteren, hogy széles körben akarják alkalmazni a külkereskedelemben a kriptovalutákat és az okos szerződéseket. Legkésőbb szeptember végére ez általános gyakorlattá válhat, sőt a technológia olyannyira elfogadott, hogy a kormány a blockchain alapú riál közeli bevezetését tervezi.

Sokak szerint Irán stratégiája jó, a kriptovaluták alkalmazásával valóban képes lesz kijátszani a gazdasági szankciók egy részét. Erre egyébként korábban is volt példa: a Reuters a múlt hónapban számolt be arról, hogy iráni ügyfelek a Binance kriptotőzsdén keresztül finanszíroztak bizonyos olajügyleteket.

Irán ugyan még nem jutott el El Salvador szintjére, ahol 2021-ben hivatalos fizetőeszközként ismerték el a bitcoint, de nem tudni, mit hoz a jövő. Az Elliptic egy tavaly májusi jelentésében azt írja, hogy a világ bitcoinbányászatának 4,5 százaléka összpontosul Iránban. Ennek az elemzés szerint csak az egyik oka az olcsó áram, a másik inkább az, hogy a kriptovaluták segítik a szankciókkal sújtott ország export-import tevékenységét.

Forrás: Bitport

Friss