Gazdaság

A kriptósok eltűnésével a chipgyártók profitja is csökken

(Fotó: AMD)

Az AMD profitja tizedére csökkent a tavalyi hasonló negyedévhez képest. Az Intelnek sincs sok oka a dicsekvésre.

Az AMD chipgyártó nagyot kaszált azon, hogy a kriptóbányászok felvásárolták a videokártyákat. Aztán amikor a kártyák elfogytak a piacról, akkor az összeszerelt gépek, amelyekből ki lehetett szerelni a videokártyát, forgalma is megnőtt. Viszont tavaly novemberben bezuhant a kriptók árfolyama, aztán proof-of-stake modellre váltott az Ethereum, ezzel a két történéssel pedig csökkent a kártyák iránti kereslet.

Ezek után nem meglepő, hogy a tavalyi, a kriptópiac bedőlését megelőző utolsó üzleti negyedév eredményeihez képest az AMD 93 százalékos profitcsökkenésről számolt be. És azért csak annyiról, mert a gamer és az adatközponti szegmensben különösen jó negyedévet zártak 2022-ben. A piaci jelentés szerint 66 millió dolláros profitot könyvelhettek el 5,6 milliárd dollár árbevétel mellett, ami eltörpül a tavalyi 923 millió dolláros profit mellett.

A cég reményei között ott lehet még, hogy a konzolos szegmens remekül működik. Az oda eladott chipekből biztos bevételre számíthatnak. És abban reménykedenek, hogy idén karácsonykor egy halom család karácsonyfája alatt lesz olyan játékgép, amiben AMD chipek dolgoznak.

A zuhanással a cég nincs egyedül. Az Intel is jelentős profitcsökkenésről számolt be. Ilyen az, amikor egy lufi leereszt.

Forrás: Fintechradar

Friss