Gazdaság

Istent játszik a Disney MI-je

A cég kutatói olyan algoritmust fejlesztettek, amely az eddigi eljárásokhoz képest sokkal meggyőzőbben képes egy arcot évtizedekkel fiatalítani, vagy éppen megöregíteni. Filmkészítésnél jól jön az ilyesmi.

Egyetemi kutatók bevonásával a Diseny szakemberei olyan mesterséges intelligenciára épülő technológiát fejlesztettek ki, amely a jelenlegi módszerekhez képest sokkal gyorsabban, olcsóbban és pontosabban képes digitálisan megváltoztatani egy személy korát. Az angol Face Re-aging Network kifejezésre utalva FRAN névre keresztelt megoldás képességeiről a héten számoltak be egy tudományos anyagban.

A fejlesztők szerint ez az az első gyakorlatias, teljesen automatikus és gyártásra alkalmas módszer az arcok újbóli öregítésére. Ilyesmire pedig nagy szükség van a filmiparban, hiszen az elmúlt években egyre több szinész korát változtatták meg a felvételeken digitális eszközökkel. A jelenleg használt módszerek azonban jellemzően manuális munkára épülnek, ami a folyamatot lassúvá és meglehetősen költségessé teszi. A procedúra automatizálására már korábban is többen tettek kísérletet, ám ezek mindezidáig nem voltak képesek professzionális színvonalú és követekezetességű eredményeket szállítani.

Megpörgetik a digitális időkereket

A Disney szakemberei szerint az algoritmusos megoldások eddig azért nem jártak sikerrel, mert nincs lehetőség annyi felvételt szerezni egy adott színészről, amely elegendő lenne a mesterséges intelligencia megfelelő szintű betanításához. Ezt kiküszöbölendő, a kutatók a StyleGAN2-vel mesterségesen előállított arcok seregét gyártották le, majd ezeknek a 18 és 85 év közötti korban lévő fiktív személyeknek a képeivel trenírozták az MI-t arra, hogy beazonosítsa, milyen mintázatok szerint változnak az emberek az idő előrehaladtával.

Ahogy a fenti videóban is látható, a végeredmény meglehetősen meggyőzőnek tűnik. A rendszer úgy képes hihető és konzisztens eredményeket produkálni mozgóképek esetében is, hogy az arcnak nem szükséges kizárólag a kamera felé fordulnia, de még a rossz fényviszonyok és a bemozgó kamera sem zökkenti ki túlságosan az algoritmust. Mindezt ráadásul igen gyorsan képes leszállítani a FRAN, hiszen képkockánként nagyjából öt másodperc alatt előállítja az igény szerint fiatalított, vagy éppen öregített fejet.

Az alkotók szerint a fejlesztés már olyan előrehaladott állapotban van, hogy az akár már most bevethető film- és tévéműsor-gyártásnál.

Forrás: Bitport


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss