Gazdaság

A fintech bevonja a nőket a pénzügyi világba

Számos tényező hátráltatja a nőket.

Mai fejjel érdekes belegondolni abba, hogy csak kicsivel több mint száz éve beszélhetünk érdemben a női munkavállalásról. Azonban, amikor elénk kerülnek egyes területek adatai a női reprezentációról, rájöhetünk, hogy valóban csak a nemi egyenlőség felé vezető út elejénél tartunk. Nincs ez másképp a pénzügyi szektorban sem.

Több kutatás is igazolja a férfi túlsúlyt több pénzügyi területen. A felsővezetői pozíciókban kevesebb nő található, a tőzsdéken is alacsony a női befektetők aránya, valamint a női alapítású vállalkozások jelentősen kevesebb finanszírozást kapnak – de ez csak néhány példa a sok közül.

Az alacsony reprezentáció mögött több tényező is állhat. Már fiatal korban is erősen észlelhető, hogy a felnőttek inkább a fiúkat, mintsem a lányokat terelik a pénzügyi témák és a pénzügyi szektor felé. Ha pedig a nők mégis egy pénzügyi szereplőnél vállalnak munkát, a régi beidegződések és a jelenleg is élő sztereotípiák is hátráltatják őket.

Bár sokak által vitatott a bérkülönbségek létezése, több nőnek is szembe kell néznie azzal, hogy kevesebbet keres, mint férfi kollégája. Ez még azonos munkakör, tapasztalat és végzettség esetében is megtörténhet. A példaképek is hiányoznak: a hátráltató tényezők miatt egyszerűen kevés nő jut el olyan pozícióba, hogy inspirálni tudjon másokat.

Forrás: Computerworld


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss