Gazdaság

Tényleg adócsalás az offshore? Nem teljesen!

Az offshore fogalma általában inkább negatív kontextusban tűnik fel az újságokban és a hírekben. Az emberek fejében is az a gondolat él, hogy akinek offshore cége van, az biztos valami rosszban sántikál. Mivel sokan próbálkoztak már adócsalással, pénzmosással külföldi országban bejegyzett céggel, ennek van némi valóságalapja. Az offshore cég azonban önmagában semmi rosszat nem jelent. Sőt, egy vállalkozás jelentősen optimalizálhatja adóköltségeit akár a törvények makulátlan betartásával is, ha jól kiaknázza a lehetőségeket.

Offshore egyenlő adócsalás? Hogy is van ez?

Napjainkban is sokan keverik az offshore fogalmát az adócsalással. Pedig a két kifejezés között lényeges különbségek vannak. Az offshore ugyanis alapvetően törvényes dolog, bár való igaz, a jogi szabályozások és adóismeretek megértése nélkül nagyon vékony a határvonal. Legyen vállalkozásunk bárhol is a világban, a helyi adóhatóság mindenhol figyelni fogja a tevékenységünket. Hol szigorúbban, hol lazábban. Az ún. offshore-országokban utóbbi a jellemző.

Tényleg rossz dolog az offshore?

Az offshore cég kifejezést olyan külföldi cégre szokták használni, ami a bejegyzése szerinti országban nem végez tevékenységet. Az offshore cégalapításnak nemcsak az adóterhek csökkentése lehet a célja, hanem a befektetések védelme, és a bizalmas, biztonságos vagyoni helyzet megteremtése. Ez önmagában tehát még nem jelent semmilyen törvényellenes dolgot.

Az adójogban az offshore-cég, mint kifejezés azonban nem létezik, ugyanis a legtöbb állam jogrendszerében összetettebb definíciót alkalmaznak az offshore-cégek meghatározására, az offshore elnevezést sem feltétlenül alkalmazzák.

Tegyünk rendet a fejekben!

Az adócsalás a törvények által előírt adózási kötelezettségek megszegését, elmulasztását jelenti. Bűncselekménynek minősül, ami komoly büntetést vonhat maga után. A fogalom egyébként inkább csak a köznyelvben él, hiszen a magyar jog költségvetési csalás címszó alatt határozza meg. Ennek értelmében bűnt követ el, aki a befizetési kötelezettségeket illetően megtéveszti az adóhatóságot, valós tényeket hallgat el vagy jogtalanul vesz igénybe adókedvezményeket. A költségvetési csalás gyakran egy lapon említhető a pénzmosással is, amivel az eltitkolt jövedelmet próbálják meg legalizálni.

Az adóelkerülés ezzel szemben már lehet törvényes. Ez leginkább a kiskapuk megtalálását jelenti. Egy ilyen lehetőséget kihasználó cég jogilag nem követ el bűnt, viszont szembe megy a helyi adótörvények és a rendeltetésszerű joggyakorlás szellemiségével. Nem sok választja el tehát az adócsalástól, és kis figyelmetlenséggel akár át is csúszhat annak kategóriájába.

Az adóoptimalizálásért azonban még soha senkit nem büntettek meg. Ez csupán adótervezés. Egy vállalkozás ez esetben csak tudatosan csökkenti az adóterheket a magasabb profit érdekében. Hiszen minden cégnek joga van ahhoz, hogy adózási szempontból a számára legideálisabb lehetőséget válassza.

Az offshore nem adócsalás!

Az offshore tehát nem adócsalás. Az offshore legális tevékenység, az adócsalás korántsem az. Az offshore vállalkozás törvényesen segíti a vállalkozásokat, meghatározott keretek között. Úgy kell az offshore céget elképzelni, mint egy csavarhúzót, amivel lehet szerelni, de használható arra is, hogy más emberben kárt tegyenek vele. Így van ez az offshore céggel is: ha rossz kezekbe kerül, akkor használhatják adócsalásra, de hozzáértő szakmai kezekben számtalan legális felhasználási lehetősége van.

Ha nagyon szigorúak akarunk lenni, azt mondanánk, törvényes adóelkerülés. Valójában azonban inkább adótervezésnek, adóoptimalizálásnak neveznénk egy ilyen lehetőség kiaknázását. Hiszen nincs abban semmi rossz, ha betartjuk az adott állam által előírt jogi és adóügyi szabályozásokat.

Óva intenénk attól bárkit, hogy adószakértő segítsége nélkül belevágjon egy ilyen kalandba. Hiszen az ördög mindig a részletekben rejlik. Aki offshore-céget alapít, elsősorban adóoptimalizálás céljából, annak a jó adószakember olyan, mint egy jó könyvelő. Mindig mindent tud, és segít eligazodni a végtelen labirintusokban.

A Crystal Worldwide Group szakértői csapatának egyik fő kulcsterülete a nemzetközi adózás, amely során minden törvényes lehetőséget igyekszünk kihasználni annak érdekében, hogy ügyfeleink adóköltségét a legalacsonyabb, a vagyonbiztonságát pedig a lehető legmagasabb szintre állítsuk.

Képek forrása: Freepik.com


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss