Gazdaság

AI-technológiák követése, hogy ne kerüljön hátrányba

Aki nem ismerkedik meg 2023-ban az AI-technológiákkal, pár éven belül jelentős piaci hátrányba kerül.

Döntéshozóként örökös kihívás naprakésznek maradni a technológiai újításokkal az üzletmenet kézbentartása mellett – még ha IT- szektorról van is szó.

A szoftverfejlesztéssel és innovációmenedzsmenttel foglalkozó INSPYRE Informatics frissen megjelent elemzésében az AI-piac aktuális helyzetének kulcsinformációit foglalja össze üzleti döntéshozóknak, vezető intézetek és szaklapok kutatási eredményeivel.

Az AI (magyarul MI, mesterséges intelligencia) üzleti alkalmazása napjainkban nem számít science fiction-nek vagy fekete mágiának: a mesterségesintelligencia-megoldások alkalmazásának száma több, mint megduplázódott az üzleti szereplők körében 2017 óta a McKinsey & Company aktuális AI-piaci elemzése szerint – és nem csak az IT-szektor folyamatait érintik a fejlesztések.

forrás: QuantumBlack AI by McKinsey: The state of AI in 2022 — and a half decade in review, 2022

Többen azonban még ódzkodnak tőle, és a számok is azt mutatják, hogy számottevő azoknak a száma is, akik hezitálnak az AI-támogatott innovációk teljes bevezetésével kapcsolatban.

„Azok a vállalatok, akik ilyen trendek mellett sem fordítanak komolyabb figyelmet ezekre a technológiákra, jelentős hátrányba kerülhetnek az elkövetkező években. Azt szoktuk javasolni, hogy a szubjektív társítások helyett fogják fel az AI-t úgy, mint egy munkaeszközt: lehet az egy fúrógép, egy kalapács vagy egy balta is, attól függően, hogy mi illeszkedik a feladat elvégzéséhez, és egy biztos: gyorsabbá, gördülékenyebbé tehet folyamatokat”

– teszi hozzá Borzák Péter.

A cikk hozzáfűzi: az AI alkalmazására való nyitottságot nagyban meghatározza a szervezet újításokhoz való hozzáállása: az innovatív munkakultúrák nagyobb valószínűséggel fogadják el és támogatják az AI-technológiákat, mivel általánosságban is jobban jellemzi őket a vállalkozói szemlélet, az új lehetőségekre való kíváncsiság.

Az írás rámutat: számos „dobozos”, vagyis célspecifikus mesterségesintelligencia-megoldás létezik bizonyos feladatokra, amelyek azonnal beépíthetőek egy-egy konkrét folyamatba. Ilyen például az arcfelismerő kamerarendszerhez szükséges háttér, amely egy bank vagy más nagyobb szervezet esetében egy felbecsülhetetlen értékű eszköz lehet.

Vagy beszélhetünk a gépi látáson alapuló képfelismerő algoritmusokról is: az utóbbinak köszönhetően egy raktár munkafolyamatai válhatnak könnyebben nyilvántarthatóvá, az egyes termékek mozgása pedig követhetőbbé. Ezek a „dobozos” AI-ok sokkal könnyebben elérhetőek és kevésbé erőforrásigényesek, mint egy teljesen új rendszer kidolgozása.

A téma kulcsinformációit összefoglaló elemzés ide kattintva olvasható.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss