Gazdaság

Miről szól az IT-projektmenedzsment, és mit csinál egy IT-projektmenedzser?

A projektmenedzsment ma már a legtöbb cég és vállalkozás életében fontos szerepet játszik. A projekthez tartozó munkafolyamatokat pedig erősen meghatározza az iparág és a munkaterület típusa.

IT-projektmenedzsment alatt az informatikai projektek megtervezését, irányítását és fejlesztését értjük. Ilyen informatikai projekt lehet például a szoftver- vagy a hardverfejlesztés, az adatvédelem, de a hálózatfejlesztés vagy a mobilalkalmazások készítése is.

Az IT-projektmenedzserek feladata, hogy segítsék a fejlesztőcsapatot a termék létrehozásában. Tisztázniuk és és kommunikálniuk kell a felhasználói és megrendelői igényeket, ellenőrizniük kell, hogy a fejlesztés a kívánt irányban halad-e, mindezt úgy, hogy közben nem lépik túl a fejlesztésre szánt pénzügyi kereteket.

Az informatikai projektmenedzsment 5 fázisa

Az informatikai projektek soktényezősek és komplexek. Ahhoz, hogy IT-projektmenedzserként eredményesen oldjunk meg ilyen összetett feladatokat, 5 fázison érdemes végighaladni a tervezés során.  Ezeknek a fázisoknak különböző mérföldkövei vannak, amelyek egytől egyig segítik a projektek előrehaladását – legyen szó folyamattervezésről vagy egy agilis projekt sprintjeiről.

Első fázis: a projekt kezdete

A projekt első fázisa a projektjavaslat létrehozása, amit a projektben résztvevő összes szereplőnek meg kell ismernie és működőképesnek kell találnia. A projektjavaslat összeállításakor meg kell vizsgálni, hogy a projekt életképes-e, valóban megéri-e befektetni a rendelkezésre álló időt és erőforrásokat.

Második fázis: a feladatok megtervezése

A tervezés az IT-projektmenedzser és a projektcsapat közös feladata. Ilyenkor kerül meghatározásra a költségvetés és a projektcél, illetve az előre látható kockázatok is azonosításra kerülnek. Ebben a fázisban egy olyan átlátható ütemterv készül, ami a projekt kezdetétől a végéig referenciaként használható, ezáltal segít a folyamatok gördülékeny lebonyolításában.

Harmadik fázis: a projekt megvalósítása

A harmadik fázis a projekt végrehajtása, amikor a csapat meghatározza és elkészíti a leszállítandókat. Az IT-projektmenedzser szerepe ilyenkor kritikus fontosságú: kiosztja a feladatokat a meghatározott mérföldkövek eléréséhez, és elősegíti a csapattagok közötti kommunikációt.

IT-projekteknél kihívást jelent, hogy gyakran történnek változások, ilyen például, amikor a felhasználói igények módosulnak. Ebben az esetben mindig felül kell vizsgálni a helyzetet, és ha szükséges, módosítani kell a projekttervet.

Negyedik fázis: a projekt előrehaladásánk monitorozása

A projekt sikere a megvalósítás alatt történő állandó monitorozáson is múlik. Ilyenkor vizsgálni kell, hogy a projekt belefér-e az előírt időbeli, terjedelmi, minőségi és pénzügyi keretbe. A korábban elkészített ütemterv segítségével könnyedén ellenőrizni lehet, hogy a fejlesztés az előre megbeszélt célok és folyamatok mentén történik-e. Szükség esetén sor kerülhet a kijelölt és megkezdett irány korrigálására.

Ötödik fázis: lezárás

A lezárási szakasz közvetlenül a projekt befejezése után következik. Ilyenkor meg kell győződni arról, hogy valóban minden munkafolyamat lezárult, az elkészült munkát pedig jóváhagyták-e és átkerült-e az érdekeltek kezébe. Ebben a fázisban érdemes egy kicsit visszatekinteni és levonni az IT-projekt tanulságait, ezzel lehetővé téve a csapat számára az alkalmazott módszertan jövőbeni javítását.

Az IT-projektmenedzser legfontosabb feladatkörei

Az IT-projektmenedzsmentnek felügyelnie kell a folyamatokat, emellett jó kommunikációs és problémamegoldó készséggel kell rendelkeznie. Feladatköre nagyon komplex, munkája a korábban felsorolt 5 projektfázis minden szakaszában óriási jelentőséggel bír.

Az IT-projektmenedzser legfőbb feladatai közé tartozik a(z):

  • létrehozni kívánt termék fő tulajdonságainak, funkcióinak meghatározása;
  • IT-csapat feladatainak hatékony kiosztása és a munkájuk nyomon követése;
  • előrehaladás és a teljesítmény folyamatos követése;
  • megrendelőkkel való kapcsolatfenntartás (például helyzetjelentések biztosítása);
  • riportok készítése és a felmerülő problémák hatékony elhárítása.

Piacvezető projektvezetői képzések mindössze pár kattintásra

A projektvezetőknek napról napra egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük, mivel a megbízók egyre magasabb elvárásokat fektetnek le irányukba. Ma már közel sem elég a projektfolyamatok hatékony koordinálása, a gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy a megfelelő munkavégzés érdekében az iparági- és módszertani ismeretek részletes elsajátítására és a vezetői képességek fejlesztésére is szükség van.

A Proman Consulting tanácsadó cég projektvezetői képzései naprakész tudást – és egyedülálló helyzetszimulációik által – gyakorlati tapasztalatot is biztosítanak ahhoz, hogy igazán profi szakemberré válj. Nézz szét az oktatási palettájuk kínálatában, fejleszd a készségeidet a legjobb eszközök segítségével, és szerezz nemzetközi minősítést a biztos siker érdekében!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss