Gazdaság

Siemens-megoldásokkal automatizálta hazai óriásraktárát a JYSK

Óriásraktár – Ecseren építette fel legnagyobb európai raktárát a dán kiskereskedelmi lánc – kiemelkedő hatékonyság mellett forognak az otthonokba kerülő áruk.

A JYSK Magyarország ecseri elosztóközpontjának raktárai teljesen automatizáltak, és hetente több mint 200 000 raklapot tudnak kezelni, amelyeket több száz teherautó szállít. A 2022 novemberében üzembe helyezett 200 millió eurós létesítmény a legnagyobb egyterű elosztó központ az országban és Kelet-Európában is, valamint nemcsak a hazai vásárlókat szolgálja ki, hanem a horvátországi, szlovákiai és szlovéniai üzleteket is. Az ecseri logisztikai bázis jelentős munkahelyteremtéssel is járt, jelenleg 300 fő dolgozik itt. A munkatársak legnagyobb része egyébként a fizikai üzleteknek készíti össze a termékeket.

A 20 focipályányi, egészen pontosan 143 ezer négyzetméteres logisztikai bázis leglátványosabb eleme a két, egyenként 42 méter magas és 160 méter hosszú, 100 m széles raktártorony. Az automatizálás már az áru beérkezésekor megkezdődik: az üres raklapokat fejlett gépi látással rendelkező robotok három kategóriába sorolják. Ami a teli raklapokat illeti, automatizált rendszerek mozgatják őket aszerint, hogy a 700 különböző terméktípus közül melyiket tartalmazzák, és az emberi munkaerő által megadott címkék alapján hová kell őket elhelyezni. Az összetett feladatot ellátó 24 automata rakodódaruval a rendszer óránként 400 raklapot fogad és ugyanennyit ad ki, így a folyamatos, megbízható működése kritikus fontosságú. Az áruk be- és kirakodása 192 kapun keresztül történik, ami az egyszerre kezelhető kamionok számát is jelenti.

A négy ország 200 JYSK üzletéből érkező áruforgalom mellett a hazai online megrendeléseket is kiszolgáló automatizált raktárrendszert Siemens-technológiák támogatják a stabil működés érdekében. Az önálló árumozgatáshoz wifi modulokat, vezérlést, ennek keretében pedig több mint 60 PLC-t (ipari számítógépek, a gépek elsőszámú irányítását végző egységek) üzemeltek be. Ez utóbbiak a szállítószalagok, a síneken gyorsan mozgó automata járművek, a rakodódaruk, a csomagológépek és más berendezések vezérlésére szolgálnak. A raklapkezelő robotcella pedig, ami szintén Siemens-megoldásokkal működik, a kiemelkedő hatékonyság egyik pillére. Ez az állomás hajtja végre a raklapok tisztítását és egyszerűbb rendezését, illetve, ahogy fentebb írtuk: a gépi látáson alapuló ellenőrzését és kategorizálását is.

Két évet vett igénybe az összetett raktárépítés és technológiai integráció, beleértve a raktárautomatizálást és az SAP raktármenedzsment (EWM) szoftver bevezetését, melyet a generálkivitelező Körber AG végzett el, napra pontos átadással. A JYSK új disztribúciós központja évi 4,5 millió kilométernyi teherfuvarozástól, azaz kb. 3600 tonna szén-dioxid-kibocsátástól mentesíti a dán kiskereskedelmi lánc működését.

www.siemens.hu


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss