Gazdaság

Tovább erősíti piacvezető szerepét és stabilitását a Daniella Villamosság

Az Elektro UNO villamossági anyagkereskedelmi üzletágának felvásárlásával tovább erősíti piacvezető szerepét a Daniella Villamosság a pécsi régióban.

A tranzakcióra 2024 júniusában került sor, amelynek eredményeként a 6 telephellyel rendelkező, nagy múltú Elektro UNO villamossági anyagkereskedelmi üzletága – telephelyei és személyi állománya a továbbiakban Daniella Villamosság márkanév alatt dolgoznak tovább.

Az Elektro UNO csapatában felhalmozott szakmai tapasztalat és kultúra a Daniella Villamosság számára is kimagasló értékkel bír, így a vállalatcsoport humán és szellemi tőkével is gazdagodik.
Az eddig 39 telephellyel rendelkező, évi nettó 40 milliárd forintot meghaladó árbevételű, debreceni székhelyű családi vállalkozás telephelyeinek száma az akvizícióval 45-re nő.
Az előzmények

Magyarország piacvezető villamossági kis- és nagykereskedése, a magyar és nemzetközi viszonylatban is jelentős eredményeket felmutató Daniella Villamosság sikereinek meghatározó eleme, a 30 éve működő Elektro UNO villamosági anyagkereskedelmi üzletágának és üzlethálózatának bekapcsolása a cég vérkeringésébe. A két családi vállalat kölcsönös megállapodásának eredményeként az Elektro UNO anyagkereskedelmi üzletágában és üzlethálózatában felhalmozott szaktudás, know-how ezentúl Daniella Villamosság márkanév alatt működik tovább.

Tradicionális név, innovatív nagyvállalat, megszokott minőségű kiszolgálás

A felvásárlással, a Daniella Villamosság még koncentráltabb erőforrásokkal, a piac gyorsan változó körülményeihez igazodó értékesítési stratégiával reagáló stabil, piacvezető gazdasági szereplőként tölt be jelentőségteljesebb pozíciót a viszonteladók, a kivitelezők, a beruházók és a lakossági felhasználók körében. A folyamatok összehangolása után, a kulturális, az emberi értékek és a sokéves szakmai tapasztalat megőrzése mellett egy több mint 500 főt foglalkoztató nagyvállalat jön létre.

Központi értékük az emberi erőforrás

A Daniella Villamosság hazánk legmeghatározóbb, immár 45 telephelyből álló országos lefedettségű szaküzlethálózatával áll a partnerei szolgálatában. Az Elektro UNO csapatában felhalmozott szakmai tapasztalat és kultúra kiemelt értékkel bír a Daniella Villamosság számára, így a cég humán- és szellemi tőkével is gazdagodik. Az akvizíció célja, hogy a gazdagódó közös tudásbázisba rejlő lehetőségek kiaknázásával, a családias értékrend és vállalati kultúra megőrzésével, a tapasztalatok befogadásával válaszoljon a piaci igényekre és ennek megfelelően alakítsa a szolgáltatásportfóliót. A nagyvállalat az előkészített folyamatok mentén zökkenőmentesen integrálja működésébe az újonnan csatlakozott telephelyeket, biztosítva partnerei folyamatos villamosanyag-ellátását, valamint segíti az érkező kollégák beilleszkedését.

Növekvő régiós jelenlét, meghatározó országos lefedettség

Az akvizícióval a telephelyek száma országosan 45-re nő, mivel Pécsett két helyen, valamint Nagyatádon, Dombóváron, Mohácson és Komlón is erősíti helyi jelenlétét a debreceni székhelyű családi vállalat.

„A tranzakció célja az volt, hogy a Daniella Villamosság méretével, infrastruktúrájával versenyképes szolgáltatásokat nyújtson hazánkban, valamint a régióban, ezzel is erősítve piacvezető pozícióját, hozzájárulva ügyfelei sikereihez. Jövőbeni beruházásaival, fejlesztéseivel, folyamatos innovációival pedig partnerei igényeit maximálisan igyekszik kielégíteni.”

– hangsúlyozta Hadnagy Ernő, aki feleségével közös cégük, a Daniella Villamosság ügyvezető igazgatója.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Gazdaság

Egyre kevesebbet lehet alkudni az ingatlanpiacon

Jelentősen csökkent mindhárom használt ingatlantípus esetében az árengedmény mértéke – ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az országos felmérés eredményét: az eladók többsége csak konkrét vevő láttán hajlandó az átlagot meghaladó árengedményre.

Az egyre erősödő ingatlanpiacon romlottak a vevők esélyei az alkura: mindhárom használt szegmensben abszolút értékben és arányait tekintve is jelentősen mérséklődött az elérhető árengedmény nagysága. Az Otthon Centrum mérése szerint az idei év első felében a használt házak teljes árengedménye országos átlagban 12,4 százalék volt, a téglalakások árából 6,9, míg a panelekéből 5,9 százalékot engedtek az eladók.

„Mindhárom használt szegmensben jelentősen csökkent az árengedmény mértéke a tavalyi évhez képest”

– kommentálta a legfrissebb adatokat Soóki-Tóth Gábor.

Az elemzési vezető elmondta, hogy ez a házak esetében 1,2 százalékos mérséklődést jelent, míg a lakásoknál 2 százalékos, a panellakásoknál pedig 3 százalékos az alku átlagos csökkenése. Nem meglepő módon, ezzel párhuzamosan a szerződéskötéskori árengedmény mértéke is apadt: a családi házaknál 8-ról 7,2 százalékra, a lakásoknál 3,4 százalékra, míg a panelek esetében 3,7 százalékra – utóbbi kereken 1 százalékos mérséklődést jelent az előző évi méréshez képest.

A panellakások árengedménye országosan 5,9 százalék volt az év első hat hónapjában, ami azt jelenti, hogy ismét ennél az ingatlantípusnál lehet a legkevesebbet alkudni. A legszerényebb árengedményt a hat régióközpontban tudják elérni a vevők idén, ezeken a településeken a teljes árengedmény 5,2 százalék. Ezzel szemben Budapesten 5,4 százalékos az alku mértéke, mely érték nem különbözött a városrészek között. A kisebb városokat mindez kevésbé jellemezte: a megyei jogú települések többségében 7,5, Pest vármegyében 8,1, míg a kisebb vidéki városokban elért 9,7 százalékos alku arról árulkodik, hogy a panellakások iránti kereslet elsősorban a nagyvárosokban élénkült.

A téglalakások árából átlagosan 6,9 százalékot engedtek az eladók az első félévben. A főváros pesti oldalán, az agglomerációban és a megyei jogú városokban 6,9-7,9 százalék közötti sávban ingadozik az átlag. Budán azonban kevesebbet, csak 5 százalékot engednek az eladók. A kisebb városokban, valamint községekben még mindig 12 százalékaz alku mértéke, ami egyúttal azt is jelzi, hogy a piaci mozgás elsősorban a nagyvárosokban és közvetlen környezetükben erőteljes.

A használt házaknál idén 12,4 százalékra mérséklődött a teljes árengedmény mértéke: a nagyobb városokban az átlagnál kisebb, a kisebb településeken viszont az átlagnál magasabb alku jellemző. A téglalakásokhoz hasonlóan ebben a szegmensben is a budai térségben lehet a legkevesebbet alkudni, mindössze 10,1 százalékot. A régióközpontokban már 10,6, Pest vármegyében 10,8 százalék a középérték. A külső pesti kerületekben és a kisebb városokban 12,5 százalékos alku mondható átlagosnak. Átlag feletti érték a megyei jogú városokban fordult elő 13,8 százalékkal, míg a községekben ezt is jócskán meghaladva 17,9 százalékos az árengedmény.

„A legfrissebb adatok értékelése kimutatta, hogy a meghirdetett ingatlanok árát időközben maguk az eladók csökkentik a gyorsabb értékesítés reményében, míg az árengedmény másik részét a vásárlók alkudják ki konkrét ajánlattétel esetén”

– részletezte az alku folyamatát Soóki-Tóth Gábor.

A szakember kiemelte, hogy a szerződéskötés során az árengedmény mértéke a használt házaknál átlagosan 7,2 százalék, a paneleknél 3,7, míg a téglalakásoknál 3,4 százalék, vagyis a vevők ajánlatára országos átlagban ennyit engedtek az eladók az árból. Ezek az értékek a téglalakások esetében a teljes árengedmény 50 százalékát, a panellakások, valamint házak esetében a teljes alku 60 százalékát tették ki, vagyis utóbbi kettőnél a nagyobb árengedményt a vevők konkrét ajánlattétel esetén érték el.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Gazdaság

Könnyebben talál állást egy IT szakember 2024-ben, mint az előző évben?

munkahely it szakembernek
Kép forrása: Freepik

Az informatikai szektor dinamikus változásokon megy keresztül, és az IT szakemberek iránti kereslet évről évre ingadozik, különösen a gazdasági és technológiai trendek függvényében. Ahogy belépünk 2024-be, érdemes megvizsgálni, hogy könnyebb-e most állást találni egy IT szakembernek, mint az előző évben, és hogy milyen tényezők befolyásolják ezt a helyzetet.

1. A munkaerőpiaci kereslet és kínálat alakulása

2023-ban az IT-szektor továbbra is erős keresletet mutatott, azonban bizonyos területeken a túlkínálat jelei is megjelentek. 2024-ben a munkaerőpiac bizonyos részein továbbra is erős marad a kereslet, különösen a kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia, az adatkezelés és a felhőszolgáltatások terén. Ezeken a területeken a jól képzett IT szakemberek továbbra is könnyen találnak munkát, mivel a vállalatok és sok fejvadász cég folyamatosan keres új tehetségeket ezeken a gyorsan fejlődő területeken.

Másrészt, a kevésbé specializált IT pozíciók esetében az álláspiac telítettsége miatt nehezebb lehet elhelyezkedni. Azok az IT szakemberek, akik nem rendelkeznek különleges szaktudással vagy nem tartottak lépést a legújabb technológiákkal, nagyobb versennyel nézhetnek szembe.

2. Gazdasági környezet és technológiai trendek

A 2023-as év gazdasági bizonytalanságai, beleértve az inflációt és a technológiai szektorban bekövetkező elbocsátásokat, hatással voltak az IT szakemberek munkalehetőségeire. 2024-ben azonban a gazdasági helyzet fokozatosan stabilizálódhat, ami újabb beruházásokat eredményezhet a technológiai szektorban.

Fontos megjegyezni, hogy a technológiai iparban bekövetkező gyors változások miatt azok az IT szakemberek, akik nem hajlandók vagy nem képesek alkalmazkodni, nehézségekkel szembesülhetnek az álláskeresés során. Az automatizáció és a mesterséges intelligencia növekvő szerepe például bizonyos rutinfeladatokat ellátó szakemberek számára kihívást jelenthet.

3. Távoli munkavégzés és globalizáció hatása

A távoli munkavégzés a pandémia óta szinte normává vált, és ez a trend 2024-ben is folytatódik. Ez lehetőséget biztosít az IT szakemberek számára, hogy ne csak a helyi, hanem a globális munkaerőpiacon is versenyezzenek. Ez különösen előnyös azoknak, akik olyan régiókban élnek, ahol a helyi munkalehetőségek korlátozottak, de kihívást is jelent, mivel a verseny globális szinten is fokozódik.

A nemzetközi vállalatok egyre inkább felismerik, hogy a tehetséget a világ bármely pontjáról felvehetik, így az IT szakemberek számára nyitva áll a lehetőség, hogy akár távoli munkavégzéssel is csatlakozzanak nemzetközi csapatokhoz. Azonban, ahogy a globális munkaerőpiac szélesedik, a verseny is növekszik, különösen a magas színvonalú pozíciókért.

4. Bérek és juttatások alakulása

2024-ben az IT szektorban várhatóan tovább növekednek a bérek, különösen a hiányszakmákban. Ezekről a bérekről friss adatot legközelebb 2024 szeptemberében kaphatunnk, hiszen információink szerint ekkor jelenik meg a Bluebird fizetési összesítője a Bluebird IT Salary Guide.

Azok az IT szakemberek, akik magas keresletű készségekkel rendelkeznek, nemcsak könnyebben találnak munkát, hanem magasabb fizetési ajánlatokat is kaphatnak. A vállalatok egyre inkább felismerik a tehetség megtartásának fontosságát, és ennek érdekében versenyképes juttatásokat és rugalmas munkakörülményeket kínálnak.

Konklúzió

Összességében elmondható, hogy 2024-ben könnyebben találhat állást egy IT szakember, mint az előző évben, de ez nagymértékben függ az adott szakember szaktudásától, rugalmasságától és képességeitől az új technológiák elsajátítására. A kereslet továbbra is erős bizonyos területeken, azonban a globális verseny és a gazdasági környezet változásai új kihívásokat is hozhatnak. Azok az IT szakemberek, akik hajlandók lépést tartani a változásokkal és folyamatosan fejlesztik magukat, továbbra is jó eséllyel találhatnak új lehetőségeket.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Gazdaság

A lean 5 alapelve és gyakorlati alkalmazása a modern vállalatokban

lean pek3 megoldás modern vállalatok
Kép forrása: Freepik

A modern vállalatok számára a versenyképesség megőrzése érdekében elengedhetetlen a folyamatos fejlődés és hatékonyság növelése. Az egyik leghatékonyabb módszer erre a lean filozófia alkalmazása, amely öt alapelvre épül. Ezek az alapelvek segítenek a vállalatoknak a pazarlás minimalizálásában, a folyamatok optimalizálásában és az ügyfélérték növelésében. Nézzük, hogyan alkalmazhatod a leant a vállalkozásodban!

Mi a lean és miért fontos?

A lean egy olyan menedzsment filozófia, amelynek célja a pazarlás csökkentése és az értékteremtés maximalizálása az ügyfél számára. A lean öt alapelven nyugszik, amelyek mind a gyártás optimalizálását szolgálják. A megvalósításához olyan kézzel fogható eszközökre is szükséged lesz, mint például a csővázas rendszerek, vagy más PEK3 megoldások.

Kezdd a lépést az értékek azonosításával!

Az első lépés a lean bevezetésében az ügyfeleid számára értéket jelentő tevékenységek azonosítása. Az érték az, amiért a vásárlóid hajlandóak fizetni, és minden olyan tevékenység, amely nem járul hozzá közvetlenül ehhez az értékhez, pazarlásnak minősül.

Mi kell ahhoz, hogy értéket adjak?

Az értékáram-elemzés célja, hogy azonosítsuk a pazarlást és a felesleges tevékenységeket, amelyeket ki lehet küszöbölni vagy optimalizálni lehet. Itt nem arról van szó, hogy egész osztályokat kell elbocsátani a munkából, hanem arról, hogy logikusan és a hatékonyság jegyében átszervezzük a humán erőforrást és megszervezzük a helyes munkafolyamatokat.

Így optimalizáld a munkafolyamatokat

Félúton járunk a lean kiteljesedéséig, így hát jöjjön a harmadik pont: az optimalizálás! Ezen a ponton olyan újítások jönnek, amelyekkel a lehető legsimább és leghatékonyabb módon végezheted el a tevékenységeket, minimalizálva mindennemű pazarlását. Ezeknek az átalakításoknak mindenképpen érintenie kell a munkaállomásokat, ahol érdemes személyre szabható, ergonomikus és automatizált rendszereket implementálni.

Vezesd be a húzó rendszert!

A húzó rendszer a lean negyedik alapelve, amelynek célja, hogy a termelés csak az ügyfél igényeinek megfelelő mennyiségben és időben történjen. Ez a rendszer minimalizálja a készletek mennyiségét és csökkenti a túltermelés kockázatát. A húzó rendszer bevezetésével képesebb leszel gyorsabban reagálni a piaci változásokra és javítani a termelékenységet.

Legyen minden javítható

Az utolsó, de talán legfontosabb lean alapelv a folyamatos javítás (Kaizen) kultúrájának kialakítása. Ez azt jelenti, hogy a vállalat minden szintjén folyamatosan törekszenek a folyamatok javítására és fejlesztésére. A munkatársak bevonása és ösztönzése kulcsfontosságú a sikeres lean bevezetéséhez, hiszen ők azok, akik a mindennapi tevékenységek során felismerhetik és megvalósíthatják a javítási lehetőségeket.

A lean filozófia és az öt alapelv gyakorlati alkalmazása jelentős előnyöket hozhat a modern vállalatok számára. A pazarlás csökkentése, a folyamatok optimalizálása és az ügyfélérték növelése optimalizált gyártási költségekhez és versenyképesebb piaci szerepléshez vezet, amelyek kulcsfontosságúak a hosszú távú sikerhez.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss