Ipar

Éledezni látszik az ipar a tavalyi évhez képest

Novemberben az előzetes adatok szerint a ipar termelésének volumene 2,9%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. Az elmúlt fél évben ez a legnagyobb havi alapon mért bővülés, ezzel a szektor teljesítménye stagnálásra mentette az idei trendjét.

Az ipari termelés 2020 tavaszi nagy visszaesés után gyorsan helyreállt, ám utána az ellátási problémák a két legnagyobb ágazatot, a járműipart és az elektronikát alaposan visszavetették. Így hiába teljesít viszonylag jól a többi terület, az összteljesítményen meglátszik a termelési volumen 40%-át kitevő ágazatok akadozása.

Az ipar kétarcúsága miatt a mostani emelkedés okait is csak találgathatjuk a jövő hétig, amikor a részletes adatok megjelennek. Vagy a gondban lévő ágazatok helyzete javult valamelyest, vagy a többi terület tudta kompenzálni a gyengébben teljesítők lehúzó erejét. Az azért elég biztosra vehető, hogy a járműgyártás havi alapon nem esett tovább, mert akkor teljes ipari szektor nem tudott volna ekkorát ugrani.

A KSH néhány értelmező mondatot fűzött a mai adatokhoz, ám fontos hangsúlyozni, hogy ezeket a hivatal rendre az éves összevetések alapján tette meg, tehát a havi elmozdulásra nem nyújt fogódzót.

A feldolgozóipari alágak többségében éves alapon növekedést mért a KSH, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában jelentős volt a bővülés. A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban (éves alapon) számottevően csökkent. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában kisebb mértékben esett vissza a kibocsátás.

A 2020 tavaszi óriási visszaesés miatt a 2021. év természetesen összességében szép magas átlagos növekedési számot hoz, dacára annak, hogy az idén már csak stagnál a termelés. A volumen az év első tizenegy hónapjában 9,9%-kal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Forrás: Portfolio

Friss