Ipar

Milyen munkavállalói kompetenciákat követel meg a digitalizálódó munkaerőpiac?

A munkaerőpiaci követelmények folyamatosan változnak, melyekhez a munkavállóknak minden esetben meg kell próbálniuk alkalmazkodni, ha megszeretnék őrizni versenyképességüket. Különösen igaz ez az állítás manapság a digitális transzformáció világában, mikor valós esély mutatkozik arra, hogy bizonyos munkakörök teljes egészében megszűnnek, vagy jelentős mértékben átalakulnak. Persze a digitalizáció rengeteg új munkahelyet is teremt, ugyanakkor arról megoszlanak a vélemények, hogy ez egyensúlyba lesz-e azzal ahányat megszüntet.

A fejlődő technológia hatásait mindenki a saját bőrén tapasztalja, és valószínűleg sokaknak nem okozna problémát több tucat olyan dolgot felsorolni, amelyet valamilyen digitális eszközön keresztül végez. Természetesen a transzformálódó világhoz a munkahelyeken is alkalmazkodni kell, ami egyben azt is eredményezi, hogy bizonyos képességek szinte szükségtelenné válnak, míg másokra jelentős mértékben megnő az igény. Ezenkívül egyes tanulmányok rámutatnak arra is, hogy az újonnan megjelenő munkakörök általánosságban már jóval komplexebb tudást követelnek meg, így munkavállalói szempontból elengedhetetlen a kompetenciák folyamatos fejlesztése.

Általános vélekedés, hogy a digitális munkakörök betöltéséhez alapvető elvárás lesz az IKT (angolul ICT) felhasználói szintű ismerete, és hogy a specializált tudás mellett még inkább előtérbe kerülnek olyan tulajdonságok, mint az adaptivitás, kritikus gondolkodás vagy az érzelmi intelligencia. Ez utóbbi alatt az olyan érzelmi, személyes és társas kompetenciák együttesét értjük, melyek abban segítik az egyént, hogy sikerrel tudjon megfelelni a környezete támasztotta követelményeknek.

Fontos továbbá megemlíteni, hogy a fejlődő technológia egyik fontos hozadéka a számos területre kiterjedő automatizálás. Ennek szerepe azért lényeges a munkavállalói kompetenciák szempontjából, mivel lehetővé teszi, hogy a munkavállalók a monoton feladatok helyett a nagyobb hozzáadott értékű tevékenységekre fókuszáljanak, amelyek egyúttal több kreativitást és magasabb problémamegoldó készséget is igényelnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy ahogy egyre több folyamat válik gépek által automatizálhatóvá, úgy kapnak egyre nagyobb teret és értékelődnek fel még inkább az előbb említett kvalitások.

A munkaerőpiaci követelményeket illető változások ellenére számos előrejelzés vélekedik pozitívan az emberek, gépek és a robotok együttműködésével kapcsolatban. Sokan ugyanis úgy gondolkodnak, hogy a technológiai újítások csak egyfajta kiegészítő szerepet tölthetnek be, és az embert összességében nem pótolhatják. Az azonban vitathatatlan, hogy a munkavállalóknak erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy lépést tartsanak a digitalizálódó munkaerőpiaccal, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag folyamatosan képezniük kell magukat. Ma már a legtöbb cégnél ugyanis – különösen a multinacionális vállalatoknál – az élethosszig tartó tanulás (lifelong learning) paradigmájával összhangban lévő szemléletmódot várják el a munkavállalóktól, hisz ez a mentalitás teremti meg annak feltételeit, hogy a lehető leghatékonyabban tudjanak igazodni az egyes technológiai újdonságokhoz.

Összességében tehát elmondható, hogy amennyiben a munkavállaló hajlandó képezni magát azokon a területeken, melyeken nem helyettesítheti őt a technológia, abban az esetben minden esélye megvan rá, hogy találjon magának állást, és bebiztosítsa helyzetét a munkaerőpiacon. Az álláskeresés pedig lehet, hogy egyáltalán nem is fog számára kihívást jelenteni, köszönhetően az ezt elősegítő digitális eszköztárnak. Ma már ugyanis az álláskeresők rengeteg platformot igénybe vehetnek az elhelyezkedés érdekében, beleértve a hagyományos állásportálokat és a mobil alkalmazásokat is. Nemrégiben készült el például az AllasOrias.hu csapatának applikációja, amelyen keresztül lényegében az oldal összes hirdetése elérhető. A portál kötelékeibe egyébként több vidéki oldal is tartozik, beleértve például a TatabanyaAllas.hu weboldalt, ahol a Tatabányán állást keresők találhatják meg a számukra legideálisabb pozíciókat, az érdeklődök itt találhatnak tájékoztatást a karrierportál működéséről, előnyeiről.

Friss