Ipar

Elkészült a világ legnagyobb szélturbinalapátja

A 62 méter hosszú turbinalapát egyelőre prototípus. Egy évig tervezték, és csak ezután építették meg. És a legjobb: újrahasznosítható.

Egy több nagyvállalatot magába tömörítő konzorcium, a ZERBA (Zero Waste Blade Research) megtervezte és megépítette a világ legnagyobb szélturbinalapátját – számolt be róla az Interesting Engineering. Az újrahasznosítható fejlesztés – mely egy évnyi tervezést követően valósult meg – 62 méter hosszú.

A projekt kezdete 2020-ra nyúlik vissza. A cégek ekkor kezdtek el ötletelni egy olyan, általános szélerőműhöz használható turbinalapáton, mely az élettartama végén újrahasznosítható. A becslések szerint a következő 20 évben világszerte mintegy 720 ezer tonnányi ilyen lapátot kell majd cserélni, az így keletkező hulladékot pedig kezelni.

Az újfajta lapátot – mely az Owens Corning üvegszálas anyagát is felhasználja – az LM Wind Power spanyolországi gyártóüzemében rakták össze. A cégek hangsúlyozták: a turbinalapáthoz használt gyanta kémiai kezeléssel depolimerizálható, és elválasztható az üvegszálaktól, így az összetevők újra felhasználhatók. Előbbi folyamat ráadásul teljesen automatizált, ami kisebb energiafelhasználást és kevesebb hulladékot is jelent.

A szakértők következő lépésként elvégzik a lapát teljes körű szerkezeti élettartam-vizsgálatát, majd pedig tanulmányozzák az újrahasznosítási módszereket. A kutatás valamikor 2023-ben fejeződhet be, és ezt követően lehet megállapítani, hogy az elmélet miként működik a gyakorlatban. A konzorcium azt reméli, hogy a fejlesztés utat nyithat az újrahasznosítható szélturbinák teljes körű gyártása előtt.

Forrás: HVG

Friss