Ipar

Vezeték nélkül sugároztak 1,6 kW áramot két antenna között

Az amerikai haditengerészet már régen megálmodta, a napokban pedig demonstrálta, hogyan lehet két antenna között jelentős energiát továbbítani vezeték nélkül.

Az amerikai haditengerészet kutatólaboratóriuma (U.S. Naval Research Laboratory, NRL) sikeresen demonstrálta a vezeték nélküli energiaátvitelben rejlő lehetőségeket: a kutatócsoport egykilométeres távolságra továbbított 1,6 kW-nyi elektromos áramot – írta meg az Interesting Engineering.

Az amerikai hadsereg régóta kutatja az energia vezeték nélküli „utaztatásának” lehetőségeit. Szűk egy évvel korábban be is mutattak egy megoldást, ami parabolaantennák segítségével végzi a jeltovábbítást, igaz, nem túl nagy távolságon. Annak a technológiának volt tesztje a mostani próba.

A kutatócsoport által kitalált rendszer, a SCOPE-M (Safe and COntinuous Power bEaming – Microwave) két részből áll, ezek egyike a hadsereg marylandi bázisán található. Mindkét fejlesztés 10 gigahertzes hullámhosszon végzi az átvitelt, amihez előbb a továbbítandó energiát mikrohullámá alakítja, majd ezt sugározza át egy vevőegységre (rectenna). Utóbbi pedig egyenárammá konvertálja azt.

Paul Jaffe, a kísérletet vezető kutató szerint a 10 GHz-es átvitel hatékony, a rendszer által generált sugár pedig nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem az emberekre. Emellett sokkal olcsóbb is, mint azok a technikák, amiket először kezdtek vizsgálni.

A hadsereg szerint a vezeték nélküli energiaátvitelben szinte korlátlan lehetőségek rejlenek, amiket például az űrhajózás területén is hasznosítani lehet majd.

Forrás: HVG

Friss