Ipar

3 az 1-ben Sensirion érzékelő a levegőminőség érzékelésére

A Sensirion SEN54-SDN-T kombinált érzékelő egyszerre jelent megoldást a szálló por (PM), az illékony szerves vegyületek (VOC), a relatív páratartalom (RH) és a hőmérséklet (T) érzékelésére, valamint mikrokontrollert is kínál. Épp ezért most minden eddiginél alacsonyabb fejlesztési költségekkel és még gyorsabban hozhatja forgalomba termékét. (olvasási idő 2 perc)

A Sensirion új kombinált megoldásáról a levegőminőség-érzékelés terén Miroslav Piskor, az SOS electronic termékspecialistája oszt meg érdekes tudnivalókat.

„A Sensirion arra törekszik, hogy a lehető legegyszerűbbé tegye a SEN54 integrálását a termékekbe. Útmutatót kínál a mechanikus tervezéshez és összeszereléshez, valamint a 3D modellhez. A szoftverfejlesztés felgyorsítása érdekében a Sensirion az általános illesztőprogramhoz forráskódot készített, ezen kívül pedig illesztőprogramokat az Arduino és a Raspberry Pi számára.“

A SEN54 valamennyi termékdokumentációja megtalálható a gyártó honlapján.

Sensirion SEN54-SDN-T technológia és előnyök

PM érzékelés

Az SPS30-hoz hasonlóan a SEN54 érzékelőegység is optimalizált áramlási csatorna geometriát alkalmaz, amely lecsökkenti a turbulenciát és a „sheath-flow” technológiát – a HEPA szűrőn átszűrt levegőt szálló por részecskékkel veszik körül az áramlást, és megakadályozza a részecskék keringését vagy leülepedését az optikai kamrában. Ez hozzájárul, hogy az SEN54 több mint 10 éven át a nap 24 órájában működjön.

A PM 2,5 tömegkoncentráció a TSI DustTrak DRX 8533 csúcsminőségű referenciaműszer alapján kalibrált. Az SEN54 a PM1.0 és PM2.5 részecskék tömegkoncentrációját méri. A PM4.0 és PM10 kibocsátásokat a PM1.0 és PM2.5 mérésekből becsülik, figyelembe véve a jellegzetes aeroszolprofilokat.

RH és T érzékelés

Az SHT4x RH/T szenzor a SEN54 belsejében található, a mechanikai kialakításnak köszönhetően azonban biztosított a környezettel való optimális kapcsolat. A belső algoritmus a SEN54 önmelegedése során kiegyenlíti a mért értékeket, és mindezek mellett a STAR (sensirion temperature acceleration routine) paraméterek beállításával lehetővé teszi a válaszidő javítását.

VOC érzékelés

A Sensirion VOC algoritmus feldolgozza az SGP40 által mért értékeket, és VOC indexé alakítja azokat 0 és 500 közötti tartományban. Az algoritmus 6 különböző paraméter szerint hangolható.

Tulajdonságok

  • relatív páratartalom-érzékelési pontosság: ±4,5 %
  • hőmérséklet-érzékelési pontosság: ±0,45 °C
  • szálló por részecske-érzékelés:
  • tömegkoncentráció pontossága PM 1 és PM 2,5 esetén: ±5 μg/m3 ±5 %
  • tömegkoncentráció pontossága PM 4 és PM 10 esetén: ±25 μg/m3
  • VOC érzékelési pontosság: < ±15 VOC indexpont vagy ±15 % VOC index (a nagyobb érték érvényesül)
  • I2C-n keresztüli kommunikáció

Alkalmazás

  • légtisztítók
  • levegőminőség-figyelők
  • klímaberendezések
  • szellőztető rendszerek

Hogyan kezdjük?

A legegyszerűbb, ha a SEK-SEN5x fejlesztőkészletet a SEK-SensorBridge segítségével számítógéphez csatlakoztatjuk, és a Sensirion ControlCenter szoftver futtatjuk. A készlet tartalmaz egy 4 tűs interfész kábelt is, amely lehetővé teszi a meglévő platformokba való integrálást, mint például a Raspberry Pi vagy az Arduino. A forráskódok a Sensirion githube-on érhetők el.

A videó a SEN5x „all-in-one” érzékelő legfontosabb jellemzőit foglalja össze.

További AAEON termékekkel kapcsolatos kérdéseire szakmai válaszokat kaphat az SOS electronic csapatától az info@soselectronic.hu címen.

Sensirion termékekkel kapcsolatos további tájékoztatásért, keresse fel az SOS electronic honlapját.

Aktuális információkat találhat az új termékekről Facebook vagy Twitter oldalunkon is. Szeretne belelátni az SOS electronic életéről? Kövessen minket itt is:  LinkedIn, Instagram, YouTube

Friss